Paperitehtaan vedenpuhdistamon pyöröselkeytin kiertää altaan ympäri.
Kahlaava pyörä liikkuu reunaa pitkin, ja vesi pysyy sulana kovassakin pakkasessa.
Sanni Joensuu tarvitsee Econetin viestinnässä insinöörin osaamista.
Insinööri-lehti tekniikka

Arktista teknologiaa viedään Venäjälle

Suomalainen tekniikka pitää veden sulana 45 asteen pakkasessa.

Korjazhman sellutehdas Venäjällä tilaa selkeyttymiä ja lietetiivistimiä suomalaiselta Econetiltä. Laitteet puhdistavat sellutehtaan jätevesiä ennen niiden laskemista luonnonvesiin.

Venäläinen puunjalostusjätti Ilim Group on tilannut aiemminkin suomalaisyritykseltä jäteveden puhdistuslaitteita. Uuden tilauksen tehnyt tehdas sijaitsee Vienanjoen yläjuoksulla, noin tuhat kilometriä Moskovasta koilliseen Arkangelin alueella. Tilauksen arvo on 2,5 miljoonaa euroa, ja toimitus tapahtuu vuoteen 2021 mennessä.

Tuotekehitys tuo kilpailuedun

Econet suunnittelee itse laitteensa ja tarvittaessa myös kokonaiset laitokset. Kokonaisten ratkaisujen suunnittelu tapahtuu Helsingissä, ja yksittäisten laitteiden tuotekehitys toimii konsernin konepajoilla Lahdessa ja Laitilassa.

– Kun on hyvä yhdistelmä osaamista ja tekniikkaa, se auttaa pärjäämään markkinoilla, selittää Econetin markkinoija Sanni Joensuu.

Sellutehtaalle toimitettavat lietettä altaista poistavat pyöröselkeyttimet kestävät koillisen karuja oloja. Lämpötila vaihtelee 25 ja -45 asteen välillä.

– Pyöröselkeyttimen kahlaava pyörä -ratkaisu pitää ajoradan sulana ja lumettomana arktisissakin olosuhteissa. Tavanomaisessa ratkaisussa jää ja lumi saattavat kertyä selkeyttimen vetovaunun ajoradalle. Lumen poistoon saatetaan käyttää esimerkiksi lumiharjaa tai ajoradan lämmitystä. Kahlaava pyörä -ratkaisussa ajorata ei kuitenkaan jäädy, koska vesi valuu altaan ajoradan yli ja pitää sen sulana arktisissakin olosuhteissa. Tämä säästää suoraan kustannuksia ja pitää prosessin toiminnassa ympäri vuoden.

Joensuu tietää, mistä puhuu. Hän opiskeli aiemmin itsensä toimittajaksi mutta jatkoi Tampereen ammattikorkeakouluun. Joensuu valmistui kolme vuotta sitten ympäristöinsinööriksi ja siirtyi Econetiin viestinnän ja markkinoinnin tehtäviin.

– Insinöörin koulutus auttaa paljon nykyisessä työssä. Ymmärrän, kuinka erilaisten laitosten prosessit ja laitteet toimivat. Kun tuntee esimerkiksi kemialliset reaktiot jäteveden puhdistuksessa, on myös helpompi kirjoittaa niistä kansantajuisesti, hän kuvailee.

Naapurimaa vaatii kielitaitoa

Venäjälle Econet on myynyt aiemminkin, joten markkina on tuttu. Talouspakotteet eivät Joensuun mukaan haittaa kauppaa naapurimaahan, ja kulttuuriset erot ovat tiedossa kaupankäynnissä.

– Venäläiset arvostavat sitä, että heidän kanssaan puhutaan heidän kieltään. Meillä on työntekijöitä, jotka puhuvat venäjää.

Econet on vienyt vesi- ja ympäristötekniikan tuotteita myös muualle maailmaan, kuten Kiinaan, Malesiaan, Saksaan ja Vietnamiin. Kotimaassa esimerkiksi Valio tilasi uuden pesujärjestelmän säiliöt Haapaveden tehtaalle.

Econet Group työllistää liki 70 henkeä, joista arviolta puolet on insinöörejä. Konserniin kuuluu helsinkiläinen Econet, joka suunnittelee puhtaan veden sekä ympäristön ratkaisuja. Laitilassa sijaitseva Dewaco on erikoistunut lietteen tiivistystykseen, kuivaamiseen ja poistoon. Lahdessa toimiva Slamex suunnittelee ja valmistaa laitteita veden- ja jäteveden käsittelyyn. Konsernin vuotuinen liikevaihto on noin 18 miljoonaa euroa.

Teksti: Janne Luotola
Kuvat: Econet