Insinööri-lehti työelämä

Turvallisuusriskit työelämässä ovat muuttuneet

Psykososiaalinen kuormitus sekä uudet biologiset, fysikaaliset ja kemialliset altisteet tuovat lisää riskejä työelämään.

Työtapaturmien ja työmatkatapaturmien määrä on ollut hienoisessa kasvussa viime vuosina, selviää Teollisuuden palkansaajat TP:n tänään julkaisemasta raportista. Psykososiaalinen kuormitus on myös yhä useampaa työntekijää koskeva riski.

Myös fyysiset tekijät voivat aiheuttaa terveyshaittoja, joita ei ehkä osata vielä tunnistaa riittävällä vakavuudella. Tämä lisää etenkin työsuojelun tarvetta työpaikoilla.

Työturvallisuus on kehittynyt viime vuosikymmeninä Suomessa, ja kuolemaan johtaneiden työtapaturmien määrä on vähentynyt selvästi. Siitä huolimatta työtapaturmien kokonaismäärä on hieman kasvanut, etenkin työmatkoilla.

Lisäksi henkisestä kuormituksesta on tullut entistä suurempi ongelma, ja mielenterveyden häiriöt ovat kasvaneet suurimmaksi syyksi suomalaisten pitkille sairauslomille ja työkyvyttömyyseläkkeille. Tähän ovat johtaneet työn intensiivisyyden kasvu sekä työn ja vapaa-ajan rajan hämärtyminen.

Globaaleista muutoksista ilmastonmuutos lisää äärioloja ja siten fyysistä stressiä ja terveydellisiä uhkia. Väestön ikääntyminen altistaa työntekijöitä työtapaturmille ja loukkaantumisille.

Työturvallisuuslaki vaatii työnantajaa huolehtimaan työntekijöidensä turvallisuudesta ja terveydestä. Työnantaja pystyy vastaamaan uusiin riskeihin ottamalla uutta teknologiaa turvallisesti käyttöön hyvän suunnittelun, valvonnan ja koulutuksen avulla.

Raportti suosittelee työnantajia kehittämään etätyön yhteisiä käytäntöjä, psykososiaalisen kuormituksen hallintaa, ihmislähtöistä ennakointia, esihenkilötyön arvostamista ja yrittäjien työturvallisuuskäytäntöjen kehittämistä.

Kuva: Michael Erhardsson /Mostphotos