Insinööri-lehti

Tuotantopäällikkö tuomittiin sakkoihin telaketjutapaturmassa

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi koneiden valmistuksen alalla Pirkkalassa toimivan yrityksen tuotantopäällikön 15 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta.

Työnjohtajana toiminut tuomittiin samoista rikoksista, mutta hänen laiminlyöntinsä katsottiin kuitenkin niin lieviksi, että hänet jätettiin rangaistukseen tuomitsematta. Syyttäjä luopui yrityksen toimitusjohtajaa kohtaan esitetystä rangaistusvaatimuksesta, eikä yritystä tuomittu yhteisösakkoon.

Tapaus liittyy lokakuussa 2021 Pirkkalassa yrityksen tiloissa tapahtuneeseen työtapaturmaan. Työntekijä oli nostamassa siltanosturilla noin 500 kilon painoista telaketjua trukkilavalta ja laittamassa puukapulaa lavan ja telaketjun väliin, kun telaketju luisti nostoapuvälineenä käytetystä raputarraimesta ja putosi työntekijän käden päälle.

Tapaturmahetkellä käytetty nostamisen toteutustapa oli oikeuden mielestä vaarallinen. Vaikka käytetty työtapa oli toisen yrityksen ohjeistama, vastuu suunnitella nostotyö ja arvioida siihen liittyvät vaarat oli ollut työnantajayrityksen edustajilla. Käräjäoikeus tosin oli sitä mieltä, että tapaturma aiheutui osin työntekijän omasta ohjeistuksen vastaisesta toiminnasta.

Käräjäoikeus antoi tuomionsa helmikuun alussa, tiedotti Aluehallintovirasto. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Kuva: Stefan Löper, CC BY-SA 4.0