Insinööri-lehti talous

Teollisuuden tilaukset laskivat elokuussa 17,3 prosenttia

Teollisuuden uudet tilaukset laskivat. Sen sijaan teollisuustuotanto kasvoi elokuussa edellisestä kuusta.

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli Tilastokeskuksen mukaan elokuussa 17,3 prosenttia pienempi kuin vuotta aikaisemmin. Tammi-elokuun aikana tilaukset vähenivät 14,7 prosenttia vuodentakaisesta. Tilaukset ovat laskeneet yhtäjaksoisesti kahdeksan kuukautta.

Viime kuukausien laskeva kehitys teollisuuden uusissa tilauksissa jatkui elokuussa. Päätoimialoittain tarkasteltuna tilaukset vähenivät paperin, paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksessa 24,0 prosenttia sekä metalliteollisuudessa 19,1 prosenttia vuodentakaisesta. Kemianteollisuuden uudet tilaukset sen sijaan kasvoivat 3,6 prosenttia edellisvuodesta.

Kausitasoitettu teollisuustuotanto kasvoi elokuussa 2,0 prosenttia edellisestä kuukaudesta. Teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli elokuussa 2,4 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin. Tammi-elokuussa työpäiväkorjattu tuotanto laski 3,1 prosenttia vuodentakaisesta.

Enimmillään kausitasoitettu teollisuustuotanto kasvoi 13,4 prosenttia edellisestä kuukaudesta sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa. Kaivostoiminnassa ja louhinnassa sekä metalliteollisuudessa tuotanto kasvoi 4,8 prosenttia verrattuna heinäkuuhun.

Tuotannon lasku oli voimakkaimmillaan 4,8 prosenttia sähkö-, kaasu-, lämpö- ja ilmastointihuollossa. Metsäteollisuudessa laskua oli 2,2 prosenttia ja kemianteollisuudessa 1,0 prosenttia verrattuna heinäkuuhun.

Sähkö- ja elektroniikkateollisuus kasvoi päätoimialoista eniten myös vuodentakaiseen verrattuna. Kasvua oli 13,6 prosenttia. Lasku oli edelleen voimakkainta kaivostoiminnassa ja louhinnassa, jossa tuotanto väheni 26,8 prosenttia edellisvuodesta. Metsäteollisuudessa tuotanto väheni 11,0 prosenttia ja kemianteollisuudessa 4,0 prosenttia verrattuna viime vuoden elokuuhun.

Kuva: Andrey Popov /Mostphotos