Insinööri-lehti talous

Teollisuuden tilaukset laskivat 28 prosenttia

Teollisuuden tuotanto laski toukokuussa. Uudet tilaukset romahtivat vuodentakaisesta.

Kausitasoitettu teollisuustuotanto laski Tilastokeskuksen mukaan toukokuussa 1,2 prosenttia edellisestä kuukaudesta. Teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli 3,8 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin.

Toukokuussa 2020 oli kaksi työpäivää vähemmän kuin toukokuussa 2019. Tammi-toukokuussa työpäiväkorjattu tuotanto laski 1,7 prosenttia vuodentakaisesta.

Päätoimialoista kausitasoitettu teollisuustuotanto kasvoi toukokuussa enimmillään 8,2 prosenttia sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa ja 1,3 prosenttia metalliteollisuudessa edelliseen kuukauteen verrattuna. Voimakkaimmillaan tuotanto laski edellisestä kuukaudesta 9,8 prosenttia kemianteollisuudessa, 9,1 prosenttia kaivostoiminnassa ja louhinnassa ja 2,2 prosenttia metsäteollisuudessa.

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli toukokuussa 28,4 prosenttia pienempi kuin vuotta aikaisemmin. Tammi-toukokuun aikana tilaukset vähenivät 12,2 prosenttia vuodentakaisesta. Tilaukset ovat laskeneet yhtäjaksoisesti viisi kuukautta.

Yritykset saivat toukokuussa uusia tilauksia vuodentakaista vähemmän kaikilla teollisuuden toimialoilla. Kemianteollisuudessa tilaukset laskivat 14,9 prosenttia edellisvuodesta. Paperin, paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla tilaukset laskivat vuodentakaisesta 29,8 prosenttia ja metalliteollisuudessa 30,6 prosenttia.

Kuva: Sergei Tolmachev /Mostphotos