Insinööri-lehti talous

Teollisuuden tilaukset kasvoivat 38 prosenttia

Teollisuuden tuotanto notkahti kesäkuussa, mutta uusien tilausten arvo kasvoi reippaasti.

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli Tilastokeskuksen mukaan kesäkuussa 38,1 prosenttia suurempi kuin vuotta aikaisemmin. Tammi-kesäkuun aikana tilaukset kasvoivat 25,2 prosenttia edellisvuodesta.

Teollisuuden uusien tilauksien kasvu jatkui kesäkuussa edeltävien kuukausien tapaan vahvana. Yritykset saivat kesäkuussa uusia tilauksia vuodentakaista enemmän kaikilla päätoimialoilla. Eniten kasvoi paperin sekä paperi- ja kartonkituotteiden valmistus, jossa tilausten arvo oli 44,7 prosenttia edellisvuotta suurempi. Metalliteollisuudessa tilaukset kasvoivat edellisvuodesta 37,8 prosenttia sekä kemianteollisuudessa 29,8 prosenttia.

Kausitasoitettu teollisuustuotanto puolestaan väheni kesäkuussa 2,0 prosenttia edellisestä kuukaudesta. Teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli kesäkuussa kuitenkin 4,1 prosenttia suurempi kuin vuoden 2020 kesäkuussa.

Laskua oli lähes kaikilla toimialoilla kausitasoitetussa tuotannossa. Voimakkainta lasku oli kaivostoiminnassa ja louhinnassa, 18,0 prosenttia edellisestä kuukaudesta. Sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa tuotanto väheni 7,4 prosenttia. Tuotantoa oli hieman toukokuuta enemmän ainoastaan elintarviketeollisuudessa, 2,0 prosenttia, sekä kemianteollisuudessa, 0,2 prosenttia.

Vuodentakaiseen verrattuna tuotanto kasvoi eniten metsäteollisuudessa, 11,8 prosenttia. Kemianteollisuudessa tuotantoa oli 7,4 prosenttia enemmän ja metalliteollisuudessa 6,0 prosenttia enemmän kuin viime vuoden kesäkuussa. Tuotanto väheni kesäkuussa kaivostoiminnassa ja louhinnassa, 10,1 prosenttia, sekä sähkö-, kaasu-, lämpö- ja ilmastointihuollossa, 4,1 prosenttia verrattuna vuodentakaiseen.

Kuva: Giovanni Gagliardi /Mostphotos