Makeisyhtiö Fazer ja Teknologian tutkimuskeskus VTT ovat valmistaneet onnistuneita koe-eriä kaakaota soluviljelyn avulla.
Fazer selvittää, voidaanko soluviljeltyä kaakaota käyttää tulevaisuudessa suklaan raaka-aineena. Soluviljellyn kaakaon käyttö vaatii erillisen elintarvikeluvan.
Kehitystyössä kuluu vielä vuosia. Fazerin tavoitteena on tutkia solumaatalouden ja ruokateknologian mahdollisuuksia pitkällä aikavälillä.
Tarkoituksena on, että suklaan makuelämys säilyy samana, vaikka raaka-aineen valmistustapa muuttuisi.
Solumaatalouden etuna on, ettei se rasita samalla tavalla luontoa kuin perinteinen kaakaon viljely. Pinta-alaa ja luonnonvaroja kuluu viljelyyn tavallista vähemmän. Ilmastonmuutos vaikeuttaa kaakaon viljelyä luonnossa.
Kaakaon soluviljelyyn keskittyvä hanke saa rahoitusta Business Finlandilta.
Kuva: thecakeschool, CC 1.0