Kuvassa on tavallista kaakaojauhetta.
Insinööri-lehti tekniikka

Suklaata soluviljelmästä

Fazer ja VTT kehittävät tekniikkaa kaakaon kasvattamiseksi soluviljelyllä laboratorio-oloissa.

Makeisyhtiö Fazer ja Teknologian tutkimuskeskus VTT ovat valmistaneet onnistuneita koe-eriä kaakaota soluviljelyn avulla.

Fazer selvittää, voidaanko soluviljeltyä kaakaota käyttää tulevaisuudessa suklaan raaka-aineena. Soluviljellyn kaakaon käyttö vaatii erillisen elintarvikeluvan.

Kehitystyössä kuluu vielä vuosia. Fazerin tavoitteena on tutkia solumaatalouden ja ruokateknologian mahdollisuuksia pitkällä aikavälillä.

Tarkoituksena on, että suklaan makuelämys säilyy samana, vaikka raaka-aineen valmistustapa muuttuisi.

Solumaatalouden etuna on, ettei se rasita samalla tavalla luontoa kuin perinteinen kaakaon viljely. Pinta-alaa ja luonnonvaroja kuluu viljelyyn tavallista vähemmän. Ilmastonmuutos vaikeuttaa kaakaon viljelyä luonnossa.

Kaakaon soluviljelyyn keskittyvä hanke saa rahoitusta Business Finlandilta.

Kuva: thecakeschool, CC 1.0