Tuulivoimaloita Suomessa
Insinööri-lehti tekniikka

Stora Enso kehittää tuuliturbiinien lapoja puusta

Stora Enso ja saksalainen Voodin Blade Technology ovat solmineet kumppanisopimuksen puusta valmistettujen tuuliturbiinien lapojen kehittämiseksi.

Yhtiöt kehittävät sekä tuuliturbiinien lapoja uusiutuvista materiaaleista että niiden kilpailukykyistä toimitusketjua. 20-metriset lavat asennettavaksi 0,5 megawatin turbiiniin ovat jo tuotannossa, ja 80-metrisia lapoja suunnitellaan.

Tavallisesti lavat valmistetaan uusiutumattomista lasi- ja hiilikuidusta, joiden valmistuksessa kuluu myös paljon energiaa. Lapojen kierrättäminen on hankalaa, ja käytöstä poistetut päätyvät usein kaatopaikalle sekajätteenä.

Stora Enson ja Voodin Bladesin tavoitteena on kehittää kevyitä turbiinin lapoja uusiutuvasta ja kierrätettävästä puusta.

Ensimmäiset 20-metriset lavat valmistetaan Stora Enson vastuullisesta viilupuusta eli LVL:stä. Se on massiivipuutuote, joka erinomaisen kuormankantokykynsä ansiosta soveltuu suurikokoisiin turbiinin lapoihin. Teräkseen ja betoniin verrattuna LVL on suhteellisen kevyttä kuljetettavaksi asennuskohteeseen ilman raskasta kalustoa. Lisäksi LVL on uusiutuva materiaali, jonka hiilijalanjälki on pieni.

20-metriset lavat asennetaan 0,5 megawatin turbiiniin lähelle Saksan Warburgia vuoden 2022 lopulla.

Kuva: Jarmo Piironen /Mostphotos