– Teknologiateollisuuden kolmen sopimusalan neuvottelut optioratkaisusta eli vuoden 2023 palkankorotuksista päättyivät tuloksettomina. Työnantaja oli neuvotteluissa nuuka kuin laihialainen, palkankorotuksiin ei tuntunut olevan varaa juuri ollenkaan. Ylimääräinen lomaviikko voisi olla yksi pelimerkki lisää, kun ryhdymme neuvottelemaan uusista työehtosopimuksista, Salo pohtii.
Hänen mielestään yhden lomaviikon lisääminen on helppo toteuttaa poistamalla lauantailaskenta.
– Samalla järkevöitämme vuosilomiin liittyviä käytäntöjä vastaamaan todellisuutta, jossa elämme. Työviikko on ollut viisipäiväinen 1960-luvun lopulta lähtien, mutta lomalaskennassa on edelleen yleisesti käytössä kuusipäiväinen työviikko.
Salon mielestä loman lisääminen on hyvä lääke suomalaista työelämää vaivaavaan ongelmaan.
– Ongelmat työssä jaksamisessa ovat 2020-luvun työelämässä valitettavan yleisiä. Asiantuntijat palavat loppuun ennen aikojaan, työssä uupumisesta johtuvia sairauspoissaoloja ja työkyvyttömyyseläkkeitä on liikaa. Pitkittyessään ja pahetessaan työhyvinvoinnin ongelmat käyvät yritykselle kalliiksi, kun tuottavuus alkaa kärsiä, hän sanoo.
Salo uskoo työntekijöiden loman lisäämisen viikolla tulevan työnantajalle ajan myötä korkojen kanssa takaisin. Osa asiantuntijoiden työstä tulee tehdyksi lyhyemmässä ajassa, eli tuottavuus kasvaa.
Tuottavuuden kasvu tulee myös toista kautta, kun lisääntynyt vapaa-aika tukee jaksamista ja lisää työntekijöiden hyvinvointia.
– Sairauslomat vähenevät ja työurat pitenevät, kun työssä jaksetaan nykyistä paremmin. Kukaties se osaajapulakin tätä kautta helpottuu ainakin vähän.
– Minusta tämä on molemmille osapuolille win–win-tilanne, johon työnantajien kannattaa tarttua, Salo sanoo.