Insinööri-lehti työelämä

Pendelöinti kuuluu asiantuntijan arkeen

Kotikaupungin ulkopuolelle töihin matkustaminen on tavallista muun muassa sovellussuunnittelijoilla ja myyntiedustajilla.

Erityisasiantuntijoista 185 000 ja asiantuntijoista 165 000 henkilöä kävi Tilastokeskuksen mukaan töissä oman asuinkuntansa ulkopuolella vuonna 2017. Erityisasiantuntijoita oli noin 23,5 prosenttia kaikista pendelöijistä, kun asiantuntijoita heistä oli noin 21,0 prosenttia.

Erityisasiantuntijoista eniten pendelöivät sovellussuunnittelijat, joita kulki noin 10 000 henkeä. Seuraavaksi eniten pendelöi 8 400 peruskoulun yläluokkien ja lukion opettajaa ja 7 800 sovellusarkkitehtia.

Asiantuntijoista eniten matkustavat myyntiedustajat, joita liikkui 20 200 henkeä. Seuraavaksi suurimmat ryhmät olivat sairaanhoitajat ja sosiaalialan ohjaajat.

Eniten kaupungin ulkopuolelle kuljettiin töihin Helsingistä, josta lähti 158 500 pendelöijää. Kaupunki, johon tultiin suhteessa ulkopuolelta eniten, oli Vantaa, jossa pendelöijien osuus oli 58 prosenttia työpaikoista. Vastaava osuus oli Espoossa 47, Helsingissä 40, Turussa 38 ja Tampereella 35 prosenttia. Näihin viiteen kaupunkiin pendelöitiin myös määrällisesti eniten.

Helsinkiin, Espooseen ja Tampereelle pendelöivät eniten systeemityön erityisasiantuntijat. Vantaalle pendelöi eniten myyjiä ja kauppiaita ja Turkuun sairaanhoitajia ja kätilöitä. Yhteensä näihin viiteen kaupunkiin pendelöi systeemityön asiantuntijoita 16 300, mikä oli 78,7 prosenttia kaikista pendelöivistä systeemityön asiantuntijoista. Helsinkiin ja Espooseen tuli reilusti yli puolet systeemityön asiantuntijoista.

Kuva: Elena Noeva /Mostphotos