Öljylautta Norjassa
Insinööri-lehti työmarkkinat

Paikallinen sanelu johti suurlakkoon Norjassa

Sähkökemianteollisuuden työntekijät saivat neuvottelutuloksen yli viikon kestäneen lakon jälkeen.

Norjalainen ammattiliitto Industri Energi ja työnantajajärjestö Norsk Industri ratkaisivat liittojen välillä olleen kiistan tällä viikolla. Sitä ennen alan työntekijöitä oli ollut lakossa kymmenen päivää.

Ammattiliitto sai läpi vaatimuksensa sanktioista yrityksille, jos ne eivät käy aitoja neuvotteluja työntekijöidensä kanssa palkkaratkaisuista ja vuorokorvauksista.

Sanktiot tarkoittavat yrityksen tuotannon vähentämistä asteittain, jos työpaikalla syntyy kiistaa työehdoista.

Työntekijöiden edustajat olivat kokeneet yrityksissä, ettei niissä käyty aitoja paikallisia neuvotteluita vaan ennemminkin työnantajat halusivat sanella ratkaisut.

Työmarkkinaosapuolten sopima energia- ja kemianteollisuuden työntekijöitä koskeva työehtosopimus säätelee työehtojen muassa alan minimipalkkoja. Pienintä mahdollista päiväpalkkaa ja vuorokorvausta nostettiin uudessa sopimuksessa 4,5 prosenttia.

Lakkoon osallistui yli 1 400 liiton jäsentä. Ammattiliitto oli jo valmistautunut laajentamaan lakon 2 800 jäseneen. Sähkökemian työehtosopimus kattaa kaikkiaan noin 7 600 jäsentä. Liitolla on kaikkiaan 56 000 jäsentä öljy-, kaasu- ja kemianteollisuudessa.

Myös Suomessa on noussut esiin huoli, etteivät paikalliset neuvottelut ole yrityksissä välttämättä aitoja.

Kuva: Rasmus Wassberg /Mostphotos