Stora Enso korvaa maksamattomat palkat ylemmille toimihenkilöille.
Insinööri-lehti työelämä

Oikeus vahvisti: Stora Enso ei saanut pidentää työaikaa

Korkein oikeus ei antanut Stora Ensolle valituslupaa hovioikeuden tuomiosta, josta on tullut siten lainvoimainen.

Tuomio koskee metsäyhtiö Stora Enson yksipuolista päätöstä ulottaa kilpailukykysopimuksen 24 tunnin työajan pidennys koskemaan myös yrityksen ylempiä toimihenkilöitä, vaikka heillä ei ole työehtosopimusta. Työnantaja oli pidentänyt ylempien toimihenkilöiden työaikaa kilpailukykysopimukseen nojaten, vaikka työsopimuksissa oli merkitty työajaksi 37,5 tuntia.

Kantajina oli joukko ylempiä toimihenkilöitä, jotka nostivat oikeusjutun liittojensa ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n avun turvin. Hovioikeuden lainvoimaiseksi jäävä tuomio on, että työsopimuksen yli ei saanut kävellä.

– Tuomio on merkittävä ylemmille toimihenkilöille, joiden oikeuksia aiemmin loukattiin ja he saavat nyt oikeutetun korvauksen, sanoo YTN:n neuvottelupäällikkö Petteri Oksa.

Vuonna 2016 työmarkkinajärjestöjen kolmikannalla sopimassa kilpailukykysopimuksessa päätettiin, että työaikaa lisätään ilman palkkaa 24 tuntia vuodessa työ- ja virkaehtosopimuksin vuodesta 2017 alkaen. Metsäalan ylemmillä toimihenkilöillä ei neuvoteltu työehtosopimusta, jossa työajan pidentämisestä olisi voitu sopia.

YTN:n saamien tietojen mukaan Stora Enso aikoo korvata ylimääräiset työtunnit ylemmille toimihenkilöille oikeuden päätöksen perusteella.

– On hyvä asia, että yhtiö näyttää kantavan vastuunsa ja toimivan viimein oikein. On vain valitettavaa, kuinka kauan oikeuden saaminen kesti.

Oikeuskäsittely alkoi vuonna 2018.

Kuva: Janne Luotola