Aurinkovoimaloita on jo eri puolilla maata.
Insinööri-lehti tekniikka

Länsi-Suomeen uusia aurinkohankkeita

Harjavaltaan suunnitellaan ja Turkuun rakennetaan lisää aurinkovoimaa.

Ruotsalainen aurinkovoimayhtiö Alight suunnittelee 90 megawatin aurinkopuistoa Harjavaltaan. Puiston kokonaispinta-ala on 105 hehtaaria, ja alue sijaitsee kolmen kilometrin päässä Harjavallan keskustasta.

Yhtiö jättää seuraavaksi rakennuslupahakemuksen. Rakennustyöt alkavat suunnitelmien mukaan ensi vuonna, ja aurinkopuisto otetaan käyttöön vuonna 2027.

Kokoluokaltaan toinen hanke on käynnissä Turun kaupungissa. Kotimainen 1komma5-yhtiö asentaa Turun kaupungille kahden vuoden aikana useita aurinkojärjestelmiä. Vuotuisen hankinnan arvo on sadantuhannen ja miljoonan euron välistä.

Kaupunki aikoo hankkia kolmesta kymmeneen uutta aurinkovoimalaa. Järjestelmiä on tarkoitus asentaa julkisiin rakennuksiin samalla, kun energiatehokkuutta parannetaan. Turku pyrkii hiilineutraaliksi vuoteen 2029 mennessä.

Yksi ensimmäisistä kohteista on Impivaaran uimahalli, jonka katolle asennetaan sadan kilowatin huipputehon aurinkovoimala. Kesäpäivinä uimahalli pystyy tuottamaan parhaimmillaan yli puolet hallin sähkönkulutuksesta.

Toinen kesällä aurinkovoimalan saava kohde on Halisten päiväkoti. Rakennuksen katolle asennetaan yli kymmenen kilowatin tehosta aurinkovoimaa.

Kuva: JHW/Mostphotos