Toimistotaloja Shanghaissa Kiinassa
Insinööri-lehti talous

Koronavirus varjostaa suomalaisyrityksiä

Kiinasta leviävä koronavirusepidemia aiheuttaa terveysuhkan lisäksi taloudellisia riskejä.

Business Finland toteutti asiakkailleen kyselyn koronaviruksen vaikutuksista niiden toimintaan. Noin 300 kotimaisessa vientiyrityksessä näkyy jo matkustamisen vaikeutuminen.

Puolet yrityksistä arvioi, ettei epidemia vaikuta liikevaihtoon tai vientiin lyhyellä aikavälillä. Kolmasosa arvioi, että vaikutukset ovat joko kielteisiä tai hyvin kielteisiä lyhyellä aikavälillä.

Sen sijaan pitkän aikavälin vaikutuksista yritykset ovat epävarmoja. Kiinasta tulee Suomeen paljon muun muassa komponentteja, joita tarvitaan vientituotteiden valmistamiseen.

Kansainvälisissä arvioissa koronavirusta on pidetty suurempana uhkana kuin Business Finlandin toteuttamassa pk-yritysten kyselyssä. Esimerkiksi Globaldata maalaa kuvaa maailmanlaajuisesta tehtaiden alasajoista ja toimitusketjujen katkeamisesta.

Globaldatan keräämien tietojen mukaan 1 500 kansainvälistä yritystä piti Kiinaa avainriskinä jo viime vuonna ennen kuin koronavirusepidemia oli puhjennut. Suuri osa näistä yrityksistä on teknologia- tai tietoliikennealalla. Niillä on maassa joko valmistusta, tai ne ovat riippuvaisia maasta tuotavista komponenteista.

Jos koronavirusepidemia ei hellitä, se alkaa vaikuttaa Kiinan ulkopuolella maailmanlaajuisiin toimitusketjuihin. Raaka-aineet, varaosat ja välituotteet voivat kulua loppuun. Esimerkiksi Hyundain autotehdas Etelä-Koreassa on ajettu alas osien loppumisen vuoksi.

Kuva: Zvonimir Atletic /Mostphotos