Insinööri-lehti

Kesätyöntekijöiden perehdyttäminen lisää turvallisuutta

Alle 25-vuotiaille sattuu kesäisin tuhansia työtapaturmia. Suunnitelmallinen perehdyttäminen vähentää Työturvallisuuskeskuksen mukaan virheiden ja työtapaturmien riskiä.

– Suurissa yrityksissä kesätyöntekijöiden perehdyttämiseen on usein selkeä prosessi. Aluksi kesätyöntekijät kootaan yhteen ja heille annetaan työpaikan toimintaan liittyvää opastusta. Omalla työpisteellä annetaan tarkempaa, tehtäväkohtaista perehdytystä, kertoo rakennusalan työturvallisuuden asiantuntija Henri Litmanen Työturvallisuuskeskuksesta.

Perehdytyksen laatu voi vaihdella varsinkin pienissä ja keskisuurissa yrityksissä.

Vuonna 2015 alle 25-vuotiaille työntekijöille sattui Tapaturmavakuutuskeskuksen mukaan yli 3 700 työtapaturmaa kesäkuukausien aikana.

Alle 25-vuotiaille sattuneiden työtapaturmien joukossa on paljon sormi- ja silmätapaturmia verrattuna muihin ikäryhmiin. Myös jalkavammoja sattuu.

Työsuoritus loukkaantumishetkellä on yleisimmin ollut liikkuminen, esineiden käsitteleminen tai käsikäyttöisillä työkaluilla työskenteleminen. Tapaturmat ovat yleisimmin haavoja, sijoiltaanmenoja, nyrjähdyksiä ja venähdyksiä.

Alle 18-vuotiaisiin sovelletaan lakia nuorista työntekijöistä. Heitä koskevat tiukemmat työaika- ja työturvallisuussäännökset kuin 18 vuotta täyttäneitä. Jotkut työt on katsottu niin vaarallisiksi tai haitallisiksi, että niiden teettämistä nuorilla on rajoitettu.

Perehdytyksessä on hyvä käyttää mentoria, joka varmistaa, että nuori noudattaa työturvallisuusohjeita.