Tulipalo Valmetin Rautpohjan-tehtaalla Jyväskylässä aiheutti paljon savua.
Insinööri-lehti talous

Valmetin tehtaan tulipalo pakottaa etätöihin

Lauantaina sattuneen palon vahinkoja ja syytä vasta selvitellään.

Valmetin Rautpohjan tuotantotiloissa syttyi lauantaina aamupäivällä tulipalo. Tehdasalue evakuoitiin, ja tuli saatiin sammumaan. Yksi työntekijä sai lieviä vammoja mutta kotiutui vielä samana päivänä.

– Onni onnettomuudessa, että haveri sattui viikonloppuna. Työntekijämäärä oli silloin suhteellisen alhainen. Tilanne olisi voinut olla vakavampi, jos se olisi sattunut tänä aamuna, sanoo Rautpohjan ylempien toimihenkilöiden luottamushenkilö Rauno Minkkinen.

Palo oli raju, ja siitä nousi sankka savupilvi Jyväskylän taivaalle. Minkkinen oli tuolloin vajaan parin kilometrin päässä kaupungin keskustassa.

– Ihmettelin silloin, mikä palaa.

Tänä aamuna palopaikan raivaus jatkuu, ja vahinkoja selvitellään. Alustavan arvion perusteella puhutaan miljoonien eurojen vahingoista.

Halli joutui käyttökieltoon

Tuli todennäköisesti tuhosi konehallissa paperi- ja kartonkikoneiden telojen testilaitteiston. Palosta aiheutui pienhiukkaspäästöjä sekä noki- ja savuhaittoja hallin jatkeena oleviin toimihenkilöiden toimipisteisiin sekä konttoritiloihin. Ne ovat nyt käyttökiellossa.

– Tietyt toimipisteet ovat käyttökiellossa todennäköisesti tämän viikon. Työnantaja on todennut, että tehdään etätöitä, Minkkinen kertoo.

Palo vaikuttaa eniten työntekijöihin, jotka ovat nyt palkallisella vapaalla. Toistaiseksi ei ole ollut suunnitelmia lomautuksista, mutta tuotantotilojen ja koneiden saamisesta käyttökuntoon ei ole vielä aika-arviota.

Konehallissa oli odottamassa myös muita asiakastoimituksia, joiden tilanne on selvityksessä.

Syy selviää myöhemmin

Syttymissyystä ei ole saatu vielä valmiiksi paloteknistä selvitystä. Tulipaloa edelsi paperikoneen testilaitteiston laakerin jumiutuminen. Testiympäristössä oli öljyä, joka roihahti tuleen.

– Varmasti pitää miettiä, onko jotakin tehtävissä, ettei tällaista pääsisi tapahtumaan uudelleen. Tämä on kuitenkin yksittäinen tapahtuma, ja on vaikea ottaa kaikki mahdolliset sattumukset huomioon, Minkkinen arvioi.

Valmetin Rautpohjan-tehdas Jyväskylässä valmistaa muun muassa paperi- ja kartonkikoneita, massankuivauskoneen märkäpäätä sekä erikoiskomponentteja. Tehdasalueella työskentelee 1 850 henkilöä.

Teksti: Janne Luotola
Kuva: Tiia Monto / CC 4.0