Insinööri-lehti tekniikka

Katse akuuteista kriiseistä tulevaisuuteen

Tutkimus- ja tuotekehitystyöstä, investoinneista, koulutuksesta ja osaamisesta ei voi tinkiä kriisienkään keskellä.

Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salon mielestä akuutit kriisit ja niiden hoitaminen vievät pääosan poliittisen päätöksenteon huomiosta. Se on tarpeellista ja ymmärrettävää, mutta Salon mukaan tämä ei saa tapahtua pitkälle tulevaisuuteen vaikuttavien asioiden kustannuksella.

– Jalkapallotermein kuvattuna katse pitää saada pois pallosta ja kohdistaa eteenpäin, nähdä kenttä laajasti. Vain omiin jalkoihin tuijottamalla häviämme pelin varmasti, hän sanoo.

Salon mukaan tutkimus- ja tuotekehitystyö, investoinnit, koulutus ja osaaminen ovat muun muassa asioita, joista ei voi tinkiä kriisienkään keskellä. Näistä on huolehdittava ja niihin on satsattava, sillä ne varmistavat tulevaisuuden kasvun.

– Jos karsimme tutkimuksesta, koulutuksesta, osaamisesta ja investoinneista, syömme pohjaa tulevaisuuden kasvulta. Ja sitä Suomi ei kestä, Salo sanoo.

Salon mukaan muun muassa energia on noussut Ukrainan sodan myötä suosituksi yhteiskunnallisen keskustelun aiheeksi. Keskustelu polttoaineen tai sähkön hinnasta ei hänen mielestään kuitenkaan riitä.

– Hintakeskustelun lisäksi nyt pitää tehdä tekoja, joilla varmistetaan kotimainen energiantuotanto tulevaisuudessa. Voimalainvestoinnit pitää tehdä, vaikka ne eivät auta tilanteeseen tässä ja nyt.

Salon mielestä vaarana on, että ilmasto- ja ympäristöasiat jäävät akuutissa kriisissä kiireellisempien ja ”tärkeimpien” asioiden jalkoihin.

– Emme me niitä kuitenkaan karkuun pääse, oli tilanne mikä tahansa. Ilmastokysymykset on ratkaistava, mutta se ei tapahdu ilman panoksia. Ilmasto- ja ympäristökysymyksiä voidaan ratkaista teknologian avulla, mutta tämä edellyttää panoksia tutkimus- ja tuotekehitykseen sekä investointeja ympäristöteknologiaan.

– Osaamisesta on kriisinkin keskellä syytä huolehtia. Panostetaan tämän päivän koulutukseen ja pidetään kiinni ihmisten osaamisesta, jotta menestymme tulevaisuudessa, Salo sanoo.

Kuva: Lev Karavanov /Mostphotos