Insinööri-lehti työmarkkinat

Julkisalojen sopimukset irtisanotaan

Lähes 600 000 kuntien, valtion, yliopistojen ja kirkon palkansaajaa on siirtymässä keväällä sopimuksettomaan tilaan.

Julkisalojen palkansaajien työehdoista sopivat järjestöt ovat päättäneet irtisanoa virka- ja työehtosopimuksensa kunnissa, valtiolla, yliopistoissa ja Avainta-aloilla.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty sekä Ammattiliitto Pro painottavat, että päätösten myötä työajan 24 tunnin kiky-pidennys on irtisanottu.

Kevään neuvotteluissa julkisalaa yhdistää tavoite poistaa kaikkien henkilöstöryhmien epäoikeudenmukaisina pitämät kiky-tunnit.

Koko julkisella sektorilla sopimusten irtisanominen koskee liki 600 000:ta palkansaajaa, mikä on noin 30 prosenttia Suomen palkansaajista.

Keskiviikkona irtisanomisesta päätti Juko. Jo aiemmin päätöksensä ovat tehneet JHL:n, Jytyn ja Pron hallitukset. Kaikki sopimukset päättyvät 31. maaliskuuta.

Päättymistä seuraavassa sopimuksettomassa tilassa loppuu myös palkansaajien velvoite työrauhasta.

Neuvottelut kuntien, valtion ja kirkon palkoista ja työehdoista alkoivat toissa viikolla. Avainta aloitti neuvottelunsa tällä viikolla, ja yliopistojen sopimusneuvottelut käynnistyvät 7. helmikuuta.

Kuva: Lasse Ansaharju /Mostphotos

30.1. korjattu: Asia koskee 30 prosenttia Suomen palkansaajista eikä työllisistä.