Samu Salo kannustaa yrityksiä liittymään uuteen TT:hen.
Insinööri-lehti työmarkkinat

Insinööriliitto: Sopiminen jatkuu, järjestäytyminen tärkeämpää kuin koskaan

Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salon mukaan Teknologiateollisuus ry:n päätös siirtää vastuu valtakunnallisesta työehtosopimustoiminnasta uudelle, toimintaa varten perustettavalle Teknologiateollisuuden työnantajat ry:lle oli yllätys.

– Päätöksen vaikutukset selviävät myöhemmin. Insinööriliitto haluaa sopia jäsenten työehdoista kollektiivisesti jatkossakin. Uusista valtakunnallisista työehtosopimuksista neuvotellaan uuden neuvottelukumppanin kanssa syksyllä, Salo sanoo.

Salo painottaa, että työmarkkinoilla tapahtuvat muutokset korostavat palkansaajien järjestäytymisen tärkeyttä. Jos ja kun vastapuoli vannoo hajauttamiseen nimeen, toisella puolella kannattaa tiivistää rivejä.

– Kun mietin Metsäteollisuus ry:n taannoista päätöstä irtaantua kokonaan tes-toiminnasta ja tämänpäiväistä Teknologiateollisuus ry:n peliliikettä, ammatillinen järjestäytyminen on tärkeämpää kuin koskaan itsenäisen Suomen historiassa, hän sanoo.

Teknologiateollisuuden uudessa järjestörakenteessa valtakunnallisen työehtosopimusten tekeminen siirtyy uudelle TT:lle. Yrityskohtainen sopiminen ja siihen liittyvä neuvonta puolestaan jää Teknologiateollisuus ry:lle. Järjestely korostaa alan työnantajien tarvetta ja halua muuttaa sopimisen rakennetta enemmän yritystasolle.

– Kannustamme teknologiateollisuuden yrityksiä liittymään uuteen yhdistykseen ja varmistamaan tältä osin tes-toiminnan jatkumisen. Se takaa vakauden säilymisen työmarkkinoilla ja yritysten toiminnassa. Tällaista viestiä toivon myös luottamusmiesten ja jäsenten kertovan omilla työpaikoillaan, Salo sanoo.

Insinööriliiton edunvalvontajohtaja Petteri Oksa pitää valitettavana, että Teknologiateollisuus ry:n ratkaisu tavoitti pitkäaikaiset, hyvät neuvottelukumppanit julkisuuden kautta.

– Kyllä sopimiseen ja hyvään neuvottelukulttuuriin kuuluu puhua ja kertoa vaikeistakin asioista etukäteen. Toimintatapaa voi verrata pitkään avioliittoon: ei ole kiva sanomalehdistä lukea, että puoliso hakee avioeroa. Mutta ei tämä mikään maailmanloppu ole, päivä nousee huomennakin ja valmistautuminen tes-kierrokselle jatkuu, Oksa sanoo.

Kuva: Insinööriliitto