Insinööri-lehti työelämä

Ikäsyrjintä hukkaa osaamista

Suurin osa yli 55-vuotiaista kokee ikäsyrjintää työpaikalla tai työnhaussa.

Suomen Ekonomien kyselyn perusteella 84 prosenttia yli 55-vuotiaista ekonomeista kärsii ikäsyrjinnästä työelämässä. Joka neljäs on itse kokenut ikäsyrjintää. Työttömistä työnhakijoista 80 prosenttia on kokenut ikään perustuvaa syrjintää.

Akava Worksin viime vuonna tekemässä selvityksessä ilmeni, että ikäsyrjintä liittyy akavalaisilla aloilla sukupuoleen. Naisten ikäsyrjintä kasvaa iän myötä. Miehillä ei havaita samaa ilmiötä.

Akavan työelämäasioiden päällikkö Lotta Savinko varoittaa, että ilmiö hukkaa valtavan määrän osaamista. Samalla työllisyysastetta pitäisi muutenkin nostaa.

– Meillä ei ole varaa jättää työelämän ulkopuolelle tällaista joukkoa osaavia tekijöitä. Aivan kuin vuosien aikana hankitun koulutuksen ja osaamisen arvo romahtaisi tiettyjen ikävuosien jälkeen. Ikään ja sukupuoleen näyttäisi liittyvän työelämässä asenteita, joita on tarpeen ravistella, Savinko sanoo.

Ekonomien tuoreessa selvityksessä kerrotaan, että työnantajien näkemykset yli 55-vuotiaista työntekijöistä on hyvin myönteinen. Tästä huolimatta syrjintää tapahtuu.

Suomen Ekonomien yhteiskuntasuhdepäällikkö Riikka Mykkänen pitää ongelmana, ettei työpaikoilla ole tapoja kitkeä syrjintää ja osaamista johtaa eri-ikäisiä työntekijöitä.

Kuva: Aleksandr Davydov /Mostphotos