Insinööri-lehti talous

Ennuste: Talouden vauhti hiipuu

Inflaation jatkuminen ja asuntolainojen korkojen kasvu rokottavat Akava Worksin ennusteessa tavallista palkansaajaa.

Suomen bruttokansantuote supistuu talousennusteen perusteella kuluvan vuoden toisella ja kolmannella neljänneksellä. Koko vuonna bkt supistuu 0,5 prosenttia, ja kääntyy ensi vuonna prosentin kasvuun.

– Kasvun moottorit puuttuvat, Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen valittelee.

Teollisuuden vienti kohdistuu pääosin vauraisiin maihin, mutta kasvu tökkii myös esimerkiksi Saksassa. Tämä heijastuu Suomen teollisuuteen.

Puolen vuoden mittainen notkahdus saa työttömyysasteen pieneen nousuun, myös korkeakoulutetuilla.

Kuluttajia rasittavat samanaikaisesti toista vuotta jatkuva nopea inflaatio ja asuntolainojen korkojen nousu. Inflaation sentään ennustetaan hidastuvan selvästi ensi vuonna.

– Usein kysytään, ovatko kotitaloudet varautuneet korkojen nousuun, mutta tästä puuttuu vielä se palanen, että jos reaalitulot putoavat näin jyrkästi, pystyvätkö he siitä huolimatta varautumaan myös asuntolainojen korkojen nousuun, Sorjonen tuumii.

Asumisen kallistuminen on hidastuttanut asuntokauppaa ja laskenut asuntojen hintoja. Tämä heijastuu lopulta rakentamiseen, kun uudet talot eivät käy kaupaksi.

Danske Bankin henkilöasiakasrahoituksesta vastaava johtaja Sari Takala sanoo pankin oman selvityksen perusteella, että nykyinen taloustilanne vähentää etenkin nuorten aikuisten haluja tai mahdollisuuksia ostaa oma asunto.

Kuva: Juha Tuomi /Mostphotos