Ulkoiset tukirangat ovat viime vuosina tulleet tutuiksi hoiva-alalta, mutta tavallisessa teollisessa tuotannossa käyttö on ollut vielä vähäistä. Ranskalainen autonvalmistaja Renault on ostanut vähemmistöosuuden ranskalaisesta Wandercraftista. Yhteistyön tarkoituksena on kehittää tukiranka, joka vähentää tuotannon työntekijöiden fyysistä kuormitusta.
Wandercraft aloitti liiketoimintansa vuonna 2012 kehittämällä eksoskeletoneja terveydenhoidon käyttöön. Ulkoinen tukiranka tasapainottaa käyttäjäänsä ja auttaa loukkaantunutta henkilöä opettelemaan uudelleen kävelemään.
Nyt samantyyppistä laitetta sovelletaan teolliseen käyttöön. Käytännössä Wandercraftin uusin Eve-eksoskeleton on robotti, jonka ihminen pukee päälleen. Robotti auttaa raskaiden tavaroiden nostamisessa jakamalla kuormaa ergonomisemmin kehon eri puolille.
Yritykset kertoivat viime viikolla yhteistyöstään ylimalkaisesti, mutta kehitystyö on joka tapauksessa vasta alussa. Uutta kehitystyössä on tekoälyn hyödyntäminen laitteen ohjauksessa.
Jokseenkin vastaavia ulkoisia tukirankoja on kokeiltu myös Suomessa erilaisissa hankkeissa, myös teollisuudessa. Nykyään niitä käytetään muun muassa rakennusalalla ja terveydenhoidossa. Rakennustyömailla ne vähentävät niskan kuormitusta tehtävissä, jotka vaativat käsien pitämistä pitkään olkapään yläpuolella. Sairaanhoidossa ne helpottavat neurologista kuntoutumista ja kävelyn opettelua uudelleen.
Ainakin osa kotimaisista kokeiluista on ollut kriittisiä. Ulkoiset laitteet ovat käteviä hetkellisissä ja rajatuissa tarkoituksissa, mutta toisissa tehtävissä niistä voi olla myös haittaa. Lisäksi laitteen pukeminen ja riisuminen voi olla hidasta.
Kuva: Renault SAS