Insinööri-lehti

Vapaa-ajalla ei pidä töitä tehdä

En tee töitä vapaa-ajalla, olenko jotenkin poikkeava. Euroopan unionissa on paljon tutkittu työn ja vapaa-ajan sekoittumista, Suomessa esimerkiksi Tilastokeskuksen työolotutkimuksen yhteydessä. Sen mukaan yli puolet suomalaisista lukee ja vastailee sähköposteihin lomillaan. Ylemmistä toimihenkilöistä sähköpostejaan vapaa-ajalla lukee jopa 75 prosenttia.

Pitäisikö oma sormi painaa vesiastiaan ja katsoa, jääkö siihen kuoppa. Sehän olisi ainutlaatuista.

Eurostatin mukaan vain 30 prosenttia suomalaisista ilmoittaa, että loman aikana ei ole työhön liittyviä kontakteja. EU:ssa keskiarvo on 40 prosentin luokkaa. Yllättäen liettualaisilla työnantajilla on vähiten tarvetta häiritä lomailijaa. Tähän toki vaikuttaa työmarkkinoiden rakenne ja työhön sitoutuminen.

Etätöissä vaara on vielä suurempi kuin varsinaisilla, kiinteillä työpaikoilla. Etätyö ei ole enää epätyötä, niin kuin vanhempi Pulkki sitä pojalleen paheksui. Vaarana on, että työpäivät venyvät.

Saunan lämmitys keskeytyy, kun pitää höpistä asiakkaan kanssa.

Kotona tai mökillä ei ole esimiestä tai työtoveria koputtamassa olkapäähän ja kehottamassa sammuttamaan valoja. Aurinko laskee kuitenkin helmikuun lopussa Tampereellakin jo puoli viiden aikaan.

Vuosiloma ei ole ainoa ongelmallinen vapaa. Viikonloput ja etenkin sunnuntai-iltapäivät ovat monelle kiusausten aikaa pohtia edessä olevaa työpäivää ja -viikkoa. Sitä valmistellaan lukemalla sähköpostit ja mahdollisesti menetetään seuraavan yön levollinen uni. Rauhoittavissa painopeitoissa loppuu skaala.

Lyhyet perhevapaat, etenkin miehillä, ovat aikaa, jolloin työposteista ei päästetä irti. Onpa matkan varrella kuultu esimerkki ahkerasta ja tunnollisesta työntekijästä, joka hoiti ”rästihommia” saldovapaalla, etteivät jäisi työaikana hoitamatta.

Vapaa-ajalle valuu myös keskeytyksiä ohi työnantajan. Useilla asiantuntijoilla on puhelinetu. Työnantaja on antanut puhelinkojeen ja hoitaa liittymästä syntyvät kulut. Samaan tapaan kuin työsuhdeauton yhteydessä, mutta kustannus on eri luokkaa.

Ei asiakas hyppää auton kyytiin mökkimatkalle, mutta siihen työsuhdepuhelimeen hän saattaa soittaa matkan aikana. Saunan lämmityksen ja verkkojen laskemisen miettiminen keskeytyy ainakin hetkeksi, kun pitää tutun asiakkaan kanssa höpistä.

Tämä tavoitettavuus on lähes sataprosenttinen, sillä monella työpuhelin ja liittymä ovat ainoa, koska siitä kerran verotkin maksetaan. Sen hinta on viikonlopun vieton häiriintyminen, jos ei osaa olla tarkkana.

Monenmoiset voivat olla ne syyt, joilla vapaa-aika voi keskeytyä. Hyvällä suunnittelulla ja suunnitelmaa noudattamalla voidaan syitä karsia. Hyvin suunniteltu ei kuitenkaan tässä asiassa ole puoliksi tehty, kuten sanonta väittää. Vapaa-ajalla hyvin suunniteltu on olla tekemättä töitä lainkaan.

Hannu Takala
Insinööriliiton työehtoasiantuntija