Insinööri-lehti

Vapaa-aikamyymälässä

Lähtipä kerran Insinööri vapaapäivänään viettämään laatuaikaa. Suuntana oli tavaratalo.

Mieli keitti mettä. Kerrankin oli päässyt yksin kaupoille. Ei tarvinnut jokaista kenkää, käsilaukkua ja kesämekkoa hiplata ja vertailla. Suunnitelma oli selvä ja reitti tarkkaan harkittu. Suunta oli tavaratalon vapaa-ajanosastolle.

– Hyvää päivää. Voisiko joku ystävällisesti minua palvella ja opastaa vapaa-aika-asioissa, kyseli Insinööri määränpäässä.

Odottamaan joutui. Myyjä Mairea ilmoitti, että heillä on hieman jonoa sopimusasiakkaitten kanssa. Insinööri kysyi saman tien hintaa tavaratalon tuotteille, ettei turhaan odottelisi.

– Odottaa nyt vaan vuoroaan kiltisti. Lienette kaiketi ylempi toimihenkilökin. Sitä suuremmalla syyllä herra odottaa, myyjä Mairea tokaisi.

Insinööri käytti odotusaikansa tarkkaan. Tutkaili talon jääkairoja. Niitähän kohta tarvitaan, kun päästään asiaan, pilkille. Vanaja, Rapala-UR, Nordic Sea vai Mora, siinä vasta kysymys.

Vanajassa ja Nordic Seassa on kaksiosainen varsi. Morassa taittuva. UR on hankala kuljettaa kokonsa puolesta, teräsuoja tosin erinomaisen hyvä.

Hinnaltaan Nordic Sea olisi halvin hankkia, mutta Kuningaskuluttajan testissä myös heikoin. Halpuus kyllä houkuttelisi.

Vihdoin myyjä vapautuu. On aika ekonomiselle dialogille.

– Sitä vapaa-aikaa olisin ostanut. Eikös tämä ole vapaa-ajan myymälä, Insinööri aloittaa.

Myyjä nyökkää ja kertoo myynnissä olevan erihintaisia tuotteita. Hinta vaan riippuu monesta tekijästä.

– Jaahas, mitenkäs ne sitten riippuvat tai roikkuvat, Insinööri yrittää vitsiä vääntämällä olla hauska.

Myyjä Mairean mukaan ensimmäinen tehtävä on selvittää herran työehtosopimus. Esimerkiksi tietoalalla tunti vapaa-aikaa maksaa yhden tuntipalkan verran, eikä sitä määrättömästi saa ostaa.

– Arkena kahdeksan tuntia, mutta viikonlopputarjouksena 16 tuntia. Hyvä tarjous, eikö? Ja sama tarjous, jos olet suunnittelualalla, myyjä esittää.

Insinööri kertoo työskentelevänsä teknologiateollisuudessa ja kyselee hintaa.

– Katsotaas. Onko paikallista sopimusta? Ai ei ole. Kävipä hyvä tuuri. Työehtosopimuksen mukaan teknologiateollisuuden ylemmän toimihenkilön vapaa-aika on ilmaista. Paljonko laitetaan, myyjä kyselee.

X X X

Jutussa on totta enemmän kuin siteeksi. Ylemmät toimihenkilöt antavat vapaa-aikaa edelleen korvauksetta yritysten eduksi. Tutkimusten mukaan he tekevät keskimäärin yli 40 tunnin työviikkoja niin sanottuna säännöllisenä työaikana.

Kun useimmilla työaika on 7,5 tuntia viikossa, 24 tunnin työajan pidennys olisi ilman sopimistakin täytetty jo 10 ensimmäisen viikon aikana. Liekö tuo pidennys kuitenkaan järjellä ajateltu, kun määrä pakottamalla pakotetaan.

Don’t push the river, sanoi Pulkkinenkin.

Hannu Takala
Insinööriliiton asiamies