Mikko Dufva sysää aloitteen ylemmille toimihenkilöille.
Luottamushenkilöt kokoontuivat Bio Rexiin.
Insinööri-lehti työmarkkinat

Työ 50 vuoden päästä

Työntekijöiden kannattaa tutkijan mielestä vaikuttaa itse tulevaisuuteensa.

Työelämä muuttuu nopeasti, ja tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa. Työelämään astuvan on vaikea nähdä, millaista hänen työnsä on vuosikymmenten kuluttua. Sitran tulevaisuusasiantuntija Mikko Dufva kehottaa luottamushenkilöitä ja työntekijöitä pohtimaan kysymystä itse ja vaikuttamaan työelämän kehitykseen.

– Ajatukset tulevaisuudesta tulevat tällä hetkellä aika pieneltä joukolta, ja voisi toivoa, että se tulisi moniäänisemmältä joukolta.

Dufva esiintyi tänään torstaina YTN Summit -tilaisuudessa Bio Rexissä Helsingissä. Yleisön ylempien toimihenkilöiden luottamushenkilöiltä nousi kysymys, onko tulevaisuus tosiaan niin synkkä kuin julkisuudessa näyttää. Esimerkiksi ilmastonmuutos, luontokato ja sotilaalliset jännitteet herättävät pelkoa.

– Kokonaiskuva on synkkä, mutta siitä ei pidä lamaantua vaan sisuuntua. Tulevaisuuskuva ei tarkoita sitä, että tulevaisuus on vääjäämätön, vaan meidän tulisi miettiä, miten voisimme vaikuttaa siihen niin, että siitä tulisi toisenlainen, Dufva kannusti.

Tulevaisuus yllättää

Dufva pyysi miettimään, mikä kaikki on muuttunut viimeisen 50 vuoden aikana. Moni muutos, kuten internet, oli yllättävä asia. Tuskin sitä osattiin nähdä 1970-luvulla. Yhtä lailla tavalla kaikkea ei voi ennustaa, mitä koittaa vuosikymmenten päässä.

Pikemminkin tulevaisuuden ennustaminen yleensä supistuu nykytilanteessa nähtäviin muutoksiin, kuten teknologian jo toteutuneeseen kehitykseen. Tältä pohjalta Sitra on julkaissut esimerkiksi 144 leikkimielistä tulevaisuuden ammattinimikettä, joihin kuuluvat muun muassa ruokadesigner, ikääntymiskaveri, datan käytön neuvoja ja kulttuuritulkki.

Tällä hetkellä useat työnantajat kokevat, että liiketoiminta on uhattuna, koska esimerkiksi ilmastonmuutos pakottaa luopumaan vanhoista malleista. Tämä herättää myös työntekijöissä huolta työpaikasta ja toimeentulosta.

– Ajatelkaa mieluummin, että miten voin työlläni rakentaa kestävämpää ja reilumpaa maailmaa, Dufva kääntää.

Myönteisellä ajattelulla on helpointa löytää ratkaisuja, joilla syntyy uutta liiketoimintaa ja uusia työpaikkoja.

Ylemmät Toimihenkilöt YTN juhlii tänään 50-vuotista historiaansa. Järjestö perustettiin vuonna 1973 ajamaan ylempien toimihenkilöiden etua. Insinööriliitto on YTN:n jäsenliitto.

Teksti ja kuvat: Janne Luotola

13.10. lisäys: Lisää asiaohjelmasta ja kuvia tapahtumasta YTN:n sivuilla.