Insinööri-lehti

Tulevaisuuden johtajan metataidot

Etätyö oli tätä päivää jo eilen useissa ammateissa. Paljon ennen koronaa. Vasta pakkotilanne sai useat työnantajat sen ymmärtämään. Sama kaava toistuu nyt ja tulevaisuudessa suuria kehitysaskelia otettaessa: niin kauan kun vanhallakin tavalla pärjää ja on vähän kiirekin miettiä parempia ratkaisuja, kehitys on hidasta.

Otetaan väliin esimerkki toisaalta, koronarokotuksista: organisoidut massarokotukset keräävät hämmästystä, miten tehokkaasti terveydenhuolto toimii. Kuitenkin vasta kun oli pakko, sovellettiin useassa paikassa käyttöön viime vuosisadan puolenvälin paikkeilla tuotantoon kehitetty imuohjaus. Vain siten saatiin läpimenoajat riittävän lyhyiksi, jotta kansa voidaan rokottaa.

Sosiaalisesti älykkäät menestyvät.

Esimiehet – nykyiseltä termiltä esihenkilöt – ovat useimmiten tarpeellisten muutosten parhaita mahdollistajia. Mutta myös jarruttajia. Potentiaalisimmat resurssit kun ovat ihmisiä ja on virheellinen kuvitelma, että asiantuntijaorganisaatiokaan on aivan itseohjautuva. Mikäli ohjautuvuuden halutaan suuntautuvan organisaation tavoitteisiin, niin se useimmiten vaatii niin yhteisiä rakenteita kuin tarpeen mukaan sparrausta ja muuta ohjaavaa toimintaa, mitä voidaan kai kutsua esimiestyöksikin.

Tulevaisuuden johtajalta vaaditaan yhä enemmän metataitoja, joiden omaksumista Insinööriliitto haluaa osaltaan edesauttaa jäsenilleen. Päätimme perustaa esihenkilöverkoston, jonka toiminta käynnistetään Tampereen museokeskus Vapriikissa 4.9.2021 klo 9.30–16. Myös etäyhteydellä osallistuminen on mahdollista.

Seminaarin pääpuhujana on tietokirjailija, luova johtaja Henri Hyppönen, jonka puheenvuoron otsikon lainasin tämän kirjoituksen otsikoksi. ”Tulevaisuudessa menestyvät ne, jotka taitavat luovan ongelmanratkaisun ja kriittisen ajattelun ja jotka ovat sosiaalisesti älykkäitä”, summaa Hyppönen. Tapahtuma on jäsenille maksuton, ja pääset ilmoittautumaan mukaan tästä linkistä.

Verkoston tavoitteena on tarjota esihenkilöasemassa oleville juuri heitä hyödyntäviä palveluita. Kasvattaa valmiuksia esihenkilötehtävissä toimimiseen, kuin luonnollisesti auttaa verkostoitumaan vastaavassa työelämätilanteessa olevien kanssa.

Mihin verkosto sitten kehittyy ja mitä kaikkia asioita se tulevaisuudessa käsittelee, sen päättää verkosto itse. Liiton puolelta varomme ajamasta tätä toimintaa ennakkoon määriteltyyn muottiin, vaan enemmänkin tarjoamme mahdollisuuden osallistua ja järjestää kohderyhmän haluamaa toimintaa.

Kalle Kiili
Insinööriliiton kenttä- ja kehityspäällikkö