Ylimielisyyden ikonisimpana osoituksena voidaan pitää kuuluisaa sananvaihtoa kirkasotsaisen opiskelijan ja saksalaisen filosofin G. W. F. Hegelin välillä. Opiskelija huomautti luennolla professorille, että tämän teoria vastasi huonosti todellisuutta. Hegel tokaisi: sen pahempi todellisuudelle.
Saksalaisilla on vuosisatojen kulttuurinen painolasti suurten metafyysisten järjestelmien kehittämisestä. Filosofia on sittemmin vaihtunut kehittyvien tieteenalojen, kuten logiikan, ohjelmoinnin ja digitaalisten systeemien kehittämiseen. Yksi niistä on hyvä- tai pahamaineinen toiminnanohjausjärjestelmä SAP.
Jos Hegelin aivoitukset eivät osuneet yksiin todellisuuden kanssa, eivät aina Sapinkaan. Suomessa muistetaan muutaman vuoden takainen tapaus, kun lääketukku Oriola otti Sapin käyttöön. Lääkejakelu meni puoleksi vuodeksi sekaisin. Julkisuudessa on jälkikäteen arvioitu, vaaransiko lääkkeiden jakelu potilasturvallisuuden.
Kukaties Sappi johti maailman-kaikkeuden syntyyn.
Sappi on vaikuttanut minunkin elämääni. Työskentelin opiskeluaikana varastossa, kun järjestelmä otettiin tehtaalla käyttöön. Logistiikan pyörittäminen meni kuukausien ajaksi niin sekaisin, että sunnuntain ja maanantain välisiksi öiksi oli pakko perustaa työvuoro korjaamaan järjestelmän aiheuttamia virheitä. Sunnuntai- ja yölisillä kiitin saksalaisia systeeminrakentajia ja koodareita.
Totuuden aarreaitta, Vauva-lehden foorumi, pursuaa lahjomattomia käyttäjäkokemuksia Sapista. Siellä puretaan vihaa, turhautumista, pelkoa ja epätoivoa. Käyttäjät puhuvat nimimerkkien takaa järjestelmästä niin paljon pahaa, että ihmeellistä huomata järjestelmän olevan käytössä yhtään missään.
Yhteiskunta ja organisaatiot ovat kuitenkin liian monimutkaisia yksilöiden hahmotettavaksi ja hallittavaksi. Siksi on pakko turvautua tietoteknisiin järjestelmiin. Vaikka me emme ymmärrä täysin niiden toimintaa, ne organisoivat asioita luultavasti sulavammin ja varmemmin kuin me pystyisimme, ainakin jos toiminta laajenee entisestään.
Parhaimmillaan Sappi toimii ilman, että kukaan tietää siitä mitään. Moni rivityöntekijä käyttää Sappia syöttäessään tietoa työpaikan järjestelmään tai ottaessaan sitä ulos. Sitä ei vain aina kutsuta Sapiksi, koska järjestelmän nimi ei kuvaa käytettävän tiedon merkitystä.
SAP on siis toimiessaan vähän kuin maapallo, joka on pyörinyt rataansa vuosimiljardeja ennen kuin aurinkokeskeinen maailmankuva on edes keksitty. Kukaties Sapin betaversio oli olemassa kauan ennen meitä. Ehkä sen ensimmäinen käyttöönotto johti alkuräjähdykseen ja maailmankaikkeuden syntyyn.
Sapille on ominaista, että se muokkaa ympäröivää todellisuutta. Järjestelmä on niin raskas ja kankea, että harva prosessi soveltuu siihen suoraan käyttöönottovaiheessa. Sen vuoksi organisaatioita tai prosesseja usein rusikoidaan niin, että ne saadaan sopimaan järjestelmään. Kovakouraisen taputtelun jälkeen järjestelmä kuvaa organisaation toimintaa oikein hyvin.
Hegelin sanoja mukaillen: jos järjestelmä ei vastaa prosessia, sen pahempi prosessille.
Janne Luotola
Insinööriliiton tiedottaja
26.8.2020 muutettu virkettä: “Julkisuudessa on arvioitu jälkikäteen kuolleiden määrää, joka aiheutui siitä, etteivät sairaat saaneet lääkkeitään ajoissa” muotoon “Julkisuudessa on jälkikäteen arvioitu, vaaransiko lääkkeiden jakelu potilasturvallisuuden”.