Insinööri-lehti

Pilaako yritys urasi?

Yksi koulutuspäivä vuodessa ei riitä uran määräaikaishuolloksi. Tämä on kuitenkin keskimääräinen koulutuksen määrä Tilastokeskuksen tekemän Yritysten henkilöstökoulutus -tutkimuksen mukaan. Kurssimuotoista koulutusta oli järjestänyt 78 prosenttia yrityksistä, mutta vain 44 prosenttia työntekijöistä on osallistunut sellaiseen. Mätäneekö urasi yrityksessä, joka ei kouluta?

Ajatellaanpa autoilijaa, joka ei kymmeniin vuosiin ajaisi autoa. Laskisitko hänet ajamaan ilman harjoittelua kaupungin ruuhkaisille kaduille? Olisiko hänestä ajajaksi Italian tai Englannin kaupungeissa?

Ei olisi. Hän olisi siis menettänyt taitonsa eli kilpailukykynsä sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Auto huolletaan kuitenkin vuosittain. Eikö työntekijäkin osaaminen kaipaa huoltoa, jonka avulla hänen markkinakuntonsa säilyisi. Varmasti.

Insinööriliiton tutkimusten mukaan koulutuksen ja työelämän tärkeimmät haasteet koskevat muun muassa motivoituneisuutta, luovuutta ja ongelmaratkaisua, omatoimisuutta, erilaisuuden ymmärtämistä, projektiosaamista ja neuvottelu- ja esiintymistaitoja.

Työntekijän markkinakunto happanee voimakkaasti, jos hän ei saa merkittävää koulutusta työnantajaltaan. Yksi koulutuspäivä vuodessa on lähinnä huono vitsi. Oman kilpailukyvyn säilyttäminen työmarkkinoilla vaatii entistä enemmän omasta työmarkkinakunnosta huolehtimista. Parhaimmillaan yritys tarjoaa työntekijälleen täsmäkoulutuksena useita koulutuspäiviä vuodessa ja 5–10 vuoden välein laajemman kokonaisuuden, vaikkapa insinöörille muuntokoulutuksena uuden osaamisalan.

Pahimmillaan teet työtä yrityksessä, joka ei kouluta sinua ja samalla nollaa urakehitysmahdollisuutesi pitemmässä työsuhteessa. Parasta ennen päivämääräsi on vanhentunut, mutta et tiedosta sitä ennen kuin sinut irtisanotaan.

Parhaimmillaan teet urasi yrityksessä, joka arvostaa sinua, huolehtii osaamisesi kehittämisestä ja palkitsee hyvän työsi entistä vaativimmilla tehtävillä. Ja myös irtisanomistilanteessa tekee kaikkensa, jotta saat tehokkaasti uuden työpaikan.

Kumman sinä valitset?

Jouni Röksä
Insinööriliiton koulutuspäällikkö