Insinööri-lehti

Ostovoima on otettava vakavasti

Neuvotteluita teknologiateollisuuden kolmesta työehtosopimuksesta on käyty pitkin syksyä ja alkuvuotta. Siitä huolimatta tulokset ovat olleet laihoja tai paremmin sanottuna, tulosta ei ole saatu aikaan. Kyse on yksinkertaisesti siitä, että työnantajaosapuoli ei jostain syystä ota huolta palkansaajien ostovoimasta vakavasti.

Samalla muut alat ja työnantajat ovat hirttäneet itsensä kiinni teknologiateollisuuden palkkaratkaisuun. Missään ei mikään etene, ennen kuin niin kutsuttu päänavaus on teollisuudesta syntynyt. Suma seisoo.

On oma asiansa, ettei tämä ole viisasta tai fiksua – alakohtainen sopiminen olisi. Tilanne on kuitenkin juuri nyt, että jumissa ollaan.

Palkansaajien ostovoima kärsi viime vuonna ennätyksellisen paljon. Myös tämä vuosi näyttää vaikealta. Jos rahaa ostoksiin ei ole, kulutus vähenee ja Suomen talous kärsii. Työllisyys kääntyy laskuun, inhimillinen hätä lisääntyy. Samaan aikaan yritysten tilanne on hyvä, palkankorotusvara ei ole teollisuudessa ehkä koskaan ollut niin suuri kuin nyt.

Työnantajan asenne on kova eikä inhimillisyydelle ole sijaa.

Me olemme esittäneet palkkaratkaisua, joka heijastelee tälle vuodelle ennustettua inflaatiota (hieman yli neljä prosenttia) ja teollisuuteen ennustettua tuottavuuden kasvua (yksi prosentti). Se vastaa myös hyvin Saksassa teollisuuteen tehtyä ratkaisua, jossa palkat nousevat kahden vuoden aikana 8,5 prosenttia.

Esityksemme siis kuroisi ostovoimakuilua umpeen ja samalla säilyttäisi kustannuskilpailukyvyn. Mutta ei kelpaa.

Työnantaja on tuonut meille esityksen, jossa kaikille tuleva palkankorotus eli yleiskorotus alittaa jopa viime vuodelle sovitun tason. Minusta he eivät ole toistaiseksi edes yrittäneet neuvotella vakavissaan. Todellinen ja suuri huolemme ostovoimasta ei ole saanut minkäänlaista vastakaikua. Siitä huolimatta, että tavoitteemme eivät ole liialliset, kuuta ei haeta taivaalta.

Olemme olleet kärsivällisiä ja hakeneet neuvotteluratkaisua. Neuvottelemalla asiat pitäisi ratkaista. Sopimuksettomassa tilassa on oltu jo 1,5 kuukautta. Edelleenkään ymmärrystä ei ole tullut. Kun asenne on kova eikä inhimillisyydelle ole sijaa, olemme pakon edessä. Käyttöön on otettu painostuskeinot.

Tänään keskiviikkona alkoivat ylityö -ja työasioissa vapaa-ajalla matkustamisen kielto ja saldojen kerryttämiskielto koko teknologiateollisuuden ja suunnittelu- ja konsulttialan toimialoille. Helmikuussa uhkaa myös lakko, jos toinen osapuoli ei ota palkansaajien ostovoimaa vakavasti.

Toivottavasti ratkaisuun päästään pian. Huoli ostovoimasta on vakava.

Petteri Oksa
Insinööriliiton edunvalvontajohtaja