Insinööri-lehti

Oscar Nokialle

Dracula, James Bond ja Star Wars edustavat klassista hirviön nujertamisen kaavaa. Kirjallisuuden tutkija Christopher Booker kirjoitti vuosituhannen alussa, että liki kaikki ihmisen luomat tarinat palautuvat yhdeksi seitsemästä perustarinasta. Hirviötarina on niistä yksi.

Tarinan puolesta on aivan sama, minkä elokuvan katsoo. Me tiedämme jo ne kaikki. Ennen elokuvien keksimistä samat stoorit oli loihdittu henkiin näyttämöllä. Silti ne katsotaan yhä uudestaan.

Sen, mitä on jo tehty, voi sentään tehdä entistä paremmin. Iso osa parannuksista perustuu tekniikkaan.

Vuonna 1998 julkaistiin ensimmäinen näyttämöfilmatisointi Cats-musikaalista. Tekijöitä on elokuvien IMDB-tietokannassa lueteltu noin 190. Heistä lavalla esiintyi lähes 50.

Viime vuonna julkaistiin Catsin elokuvaversio. Tuotantotiimiin kuului tietokannan mukaan 990 henkeä, joista vajaat 40 oli näyttelijöitä. Sadat muut huolehtivat elokuvan taiteellisista ja teknisistä ratkaisuista.

Uuteen leffaan on helppo uppoutua vanhoja intensiivisemmin.

Kissamusikaali toteutettiin live-näyttelemisen, liikkeenkaappauksen ja digitaalisen animaation yhdistelmänä. Ihmisnäyttelijöiden iho oli tekoälyllä muokattu turkin näköiseksi, mutta vartalot ja kasvojen piirteet oli säilytetty inhimillisinä. Kissamusikaali sai murska-arviot kriitikoilta ja yleisöltä. Joko se oli teknisesti kökkö tai teknisesti niin edistynyt, että katsojien maku ei vielä mukautunut siihen, mistä tulee myöhemmin valtavirtaa.

Näyttämölle alun perin tehty Cats on filmattu vasta pari kertaa. Monesta muusta elokuvasta on tehty useampia filmatisointeja: suomalaiset tuntevat valkokankaalta kolme Tuntematonta sotilasta.

Uusintafilmatisointien käsikirjoitukset eivät välttämättä ole oivaltavampia eivätkä näyttelijät vakuuttavampia kuin ennen, mutta moneen uuteen leffaan on helppo uppoutua vanhoja intensiivisemmin.

Yhdysvaltalainen Elokuvataiteen ja -tieteen akatemia myönsi vuonna 1936 insinööritieteellisen Oscar-palkinnon Bell Labsin työntekijälle Edward C. Wentelle. Hän oli keksinyt monikennoisen korkeataajuuksisen äänen lähettimen ja vastaanottimen, joka paransi äänikokemusta elokuvissa. Bell Labsin omistavan Nokian nimissä on lisäksi useita tekniikkaan liittyviä viihdetaiteen Emmy- ja Grammy-palkintoja.

Nokia Bell Labsilla on parhaillaan käynnissä hanke, joka hyödyntää tuotannon XR-simulointiteknologiaa esittävässä taiteessa, kuten oopperassa ja baletissa. Samalla tekniikalla toteutetaan tänä vuonna yleisön kanssa vuorovaikuttava audiovisuaalinen taideteos. Onneksi tätä kehitystä tehdään Suomessa eikä taiteen saralla kaikkea ole vielä koettu.

Taiteen ja viihteen kuluttajana minulla on toive: että joko uusia tapoja luoda järisyttäviä kokemuksia keksitään jatkuvasti lisää tai joku keksii vielä kahdeksannen tarinan.

Janne Luotola
Insinööriliiton tiedottaja