Insinööri-lehti

Mökkihaave toteen

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan koronalla on ollut myönteistä vaikutusta mökkikauppaan. Moni haaveilee omasta mökistä, joka voi toimia niin etätyöpisteenä kuin loman tukikohtana.

Mökkikauppa onkin eri puolilla Suomea kiihtynyt.  Ainakin alkukesästä nopeat söivät hitaat. Kaupaksi kävivät niin pienet ja vaatimattomat mökit kuin hintavammat, hyvin varustellut mökit.

Sosiaalisessa mediassa on jo arvailtu, että muutaman vuoden päästä on taas paljon mökkejä myynnissä edulliseen hintaan. Kuulemma tieto lisää tuskaa. Mökkejä tulee myyntiin, kun totuus mökin ylläpidon vaatimasta työmäärästä ja kustannuksista valkenevat.

Etätyön puitteet ovat ainutlaatuiset.

Mutta on myös heitä, tai paremminkin meitä, jotka ovat vuosikaudet etsimällä etsineet ja haaveilleet omasta mökistä. Heitä, joille pitkään on ollut selvää, mitkä kriteerit tulevalla mökillä tulee olla ja mistä asioista on valmis tinkimään. Jotka ovat valmiina iskemään, kun omat haaveet täyttävä mökki tulee kohdalle.

Näin kävi meidän perheellemme. Olimme jo luovuttamassa. Oikeanlaista mökkiä oikeaan hintaan ja oikealla sijainnilla ei näyttänyt olevan olemassakaan, mutta keväällä tärppäsi.

Löytyi mökki, joka myynti-ilmoituksen perusteella täytti kaikki vaatimukset. Vuosien varrella olimme selanneet satoja ilmoituksia, mutta tämä oli vasta toinen mökki, joka houkutteli paikan päälle katsomaan.

Heti ensinäkemältä paikka hurmasi.  Mökki ja miljöö olivat jopa parempia, kuin mitä ilmoitus antoi olettaa. Kun unelmien mökkiä oli ehtinyt miettiä pienessä mielessään vuosikaudet, oli helppo tehdä nopea päätös.

Muutaman viikon päästä mökin avaimet olivat jo taskussa. Kun kauppaan kuului myös irtaimisto, taloksi asettuminen kävi saman tien.

Mökki on ollut koronakevään ja -kesän pelastus. Etätyön puitteet ovat ainakin ympäristön suhteen ainutlaatuiset. Fyysinen työ mökillä tuo mukavaa vastapainoa tietokoneen ääressä istumiselle ja auttaa tyhjentämään pään ajatuksissa pyörivistä työ- ja muista asioista.

Ja mitä mökin kohtaloon tulee, veikkaan, että tämä paikka ei ole nostamassa tulevien vuosien kesämökkien myyntitilastoja. Unelmaa on vaikea myydä.

Anne Granat-Jukakoski
Insinööriliiton alueasiamies