Insinööri-lehti

Meriittikorotus on palkinto hyvästä työpanoksesta

Työsopimusta tehdessään tekniikan alan asiantuntija sitoutuu myymään osaamistaan sillä ajatuksella, että vastineeksi saa tietyn elintason. Viime vuosina vaihdon välinettä – rahaa – ei ole tarvittu vuosittain kovin paljoa lisää, jotta samalla työmäärällä saa samanlaisen ostoskorin seuraavanakin vuonna.

Tilanne on muuttunut nyt, kun kuluttajahinnat ovat ampaisseet nousuun. Inflaatio nakertaa palkansaajan ostovoimaa jo tänä vuonna selvästi.

Olemme yhdessä työnantajien kanssa keksineet aikoinaan erinomaisen ratkaisun, joka turvaa ostovoiman hintojen noustessa. Se on yleiskorotus, jota voidaan kutsua myös minimikorotukseksi. Yleiskorotus tulee kaikille, myös kaverille.

Keskivertoa paremmin suoriutuville tekijöille työnantaja maksaa yleiskorotuksen päälle meriittikorotuksia. Ne ovat saajilleen palkinto hyvästä ja tuloksellisesta työstä. Sellaisena se on syytä pitääkin. Niitä soisi vain ajettavan selvästi nykyistä enemmän. YTN-datasta selviää, että viime vuonna meriittikorotuksen sai 22 prosenttia vastanneista.

Meriitti-korotukset ovat kovempia, jos ne tulevat yleiskorotusten päälle.

Kaksi kolmesta Insinööriliiton jäsenestä noudattavat Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n kanssa solmittuja työehtosopimuksia. Niitä on solmittu teknologiateollisuuteen, suunnittelu- ja konsulttialalle ja tietotekniikan palvelualalle. Kyseisten työehtosopimusten mukaan vuoden 2023 palkankorotukset tulee sopia 30.9.2022 mennessä.

Työnantajan tahtotila palkkaratkaisuksi ei ole salaisuus: yleiskorotus halutaan poistaa. Tämä tarkoittaa, että työnantaja vähät välittää työntekijöiden ostovoimasta. Inflaation halutaan heikentävän asiantuntijoiden elintasoa.

Mikäli työnantajajärjestön tahtotila syksyllä toteutuu, asiantuntijoilta eivät poistu pelkästään yleiskorotukset. Käytännössä samalla poistuvat meriittikorotukset, jotka eivät enää olisi todellista palkitsemista.

Ostovoiman säilyttäminen vaatisi poikkeuksellisia työsuoritteita. Toki jotkut saisivat inflaation ylittäviä meriittejä, mutta muilla olisi edessään elintasostaan tinkiminen. Ja meriittikorotusten saajienkin korotukset olisivat kovempia, jos ne tulisivat yleiskorotuksen päälle.

Insinööriliitto kiertää tällä hetkellä aktiivisesti työpaikkoja yhdessä Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n kanssa. Tilaisuuksissa keskustellaan tulevan syksyn tilanteesta ja kysytään kaikille tulevan palkankorotuksen tarpeellisuudesta. Kiertueen nimi on paljonpuhuva Kaverille kans.

Mikäli oma vastauksesi on kyllä, niin toivottavasti olet järjestäytynyt. Saamme näet aikaan juuri niin hyviä sopimuksia, kuin miten paljon meillä on voimaa takana. Kenties yleisin syy, miksi jäsenkelpoinen henkilö ei kuulu Insinööriliittoon on, että häntä ei ole jäseneksi kysytty.

Jos tilanteesi suinkin sallii, niin edistä omalta osaltasi oman ammattikuntasi yleistä ansiokehitystä kysymällä yhdeltä työkaveriltasi, onko jäsenyytesi kunnossa.

Kalle Kiili
Insinööriliiton kenttä- ja kehityspäällikkö