Insinööri-lehti

Kultaakin arvokkaampi kaveri

Työssäni tapaan säännöllisesti Insinööriliiton jäseniä erilaisissa tilaisuuksissa. Viime aikoina puheenaiheeksi on noussut kilpailukykysopimus ja erityisesti sen työaikaa lisäävä vaatimus. Ensi vuoden alusta kaikkien tulee tehdä talkoilla 24 tuntia työtä eli työtä, josta ei saa palkkaa. Vai pitääkö?

Ei ainakaan kaikkien. Työajan lisäyksestä voidaan sopia vain niissä työpaikoissa, joissa noudatetaan työehtosopimusta. Näissä yrityksissä virallisen neuvottelumandaatin omaa palkansaajia edustava ylempien toimihenkilöiden luottamushenkilö ja joidenkin työehtosopimusten osalta neuvottelijana on luottamusmies.

Eräässä jäsentilaisuudessa heräsi kysymys, että mitäpä tehdään, kun kukaan ei halua luottamusmieheksi. On kuulemma ennenkin pärjätty, kun on nimetty joku edustamaan kaikkia yhteisellä päätöksellä. Hienoa, jos on pärjätty. Itse en kuitenkaan olisi niin rohkea, että ottaisin riskin edellä kuvatusta neuvotteluedustuksesta. Tällainen epävirallinen edustaja tarvitsee yksimielisen hyväksynnän kyetäkseen allekirjoittamaan mitään sopimusta. Voin olla väärässä, mutta tuskin kaikki työyhteisön ylemmät toimihenkilöt hyväksyvät kilpailukykysopimuksen mukanaan tuomat työaikalisäykset ja sopimuksen. Siinäpä se edustus sitten romuttuikin.

Kerroin liittomme jäsenille, että työehtosopimuksen mukaisesti valitulla luottamushenkilöllä ja luottamusmiehellä on neuvottelumandaatin lisäksi huomattavasti parempi turva ollessaan neuvottelijana. Turva jatkuu vielä luottokauden jälkeenkin määrätyn ajan. Eikä kyseistä valittua henkilöä saa erottaa luottamustehtävän takia työstään.

Kuvitellaan tilanne, että neuvotteluissa kaikki ei suju työnantajan mielen mukaan, ja keksitään peruste irtisanomiseen. Luottamushenkilöllä tällainen irtisanomisturva on, epävirallisella edustajalla ei. Ja jos oikein kauhukuvilla herkutellaan, tämä rohkea epävirallinen edustaja ei välttämättä kuulu edes liittoon eikä saa mistään apua neuvotteluun saati omaan tilanteeseensa. Voi itku ja hammasten kiristys.

Asiaa voi miettiä myös edustettavan henkilöstön näkökulmasta. Haluanko mieluummin epävirallisen edustajan, jolla ei ole käytynä YTN:n luottamusmieskoulutuksia vai henkilön, joka on virallisesti valittu ja koulutukset käynyt? Fiksu tilaa virallisen ja koulutetun luottamusmiehen tai luottamushenkilön edustamaan itseään, ihan vaan varmuuden vuoksi.

Työyhteisöjen ylempien toimihenkilöiden luottamusmies ja luottamushenkilö tarvitsevat nyt edustettaviltaan kaiken mahdollisen tuen, että kilpailukykysopimuksen työaikalisäyksien sopimuksista saadaan mahdollisimman järkeviä ja toimivia. Voidaan sopia vaikka siitä, että 24 palkatonta lisätyötuntia ei toteuteta kyseisessä työyhteisössä.

Tämäkin neuvottelutulos vaatii sopijapuolten yhteisen päätöksen ja kirjallisen sopimuksen. Tuolloin luottamusmiehistä ja – henkilöistä tulee kultaakin arvokkaampia yhteisönsä edustajia.

Anu Kaniin
Insinööriliiton alueasiamies