Insinööri-lehti

Insinööriä tarvitaan aina

Omaa opintopolkuasi miettivä nuori nainen tai mies, haluatko olla mukana luomassa arvokasta ja hyvää yhteiskunnalle? Jos vastasit kyllä, oikea valintasi on insinöörikoulutus.

Insinöörit ovat rakentaneet Suomea jo sadan vuoden ajan, ja meitä työskentelee eri aloilla laidasta laitaan aina sosiaalialalta teollisuuteen. On kyse sitten sairaalatekniikasta, rakennusalasta, ilmastonmuutoksesta, älypuhelimista, infrasta, sähköverkoista, tietokoneista, avaruusraketeista tai elintarvikkeista, kaikissa näissä on insinööri joko keksijänä tai mahdollistajana.

Insinöörikoulutus antaa hyvät valmiudet työelämään ja jatko-opintoihin. Keskeistä on kyky ja halu oppia: jos sinulla on nämä kaksi piirrettä, tulet varmasti pärjäämään opinnoissa ja työelämässä.

Insinöörikoulutusta tarjoaa tällä hetkellä 20 ammattikorkeakoulua eri puolilla Suomea. Tarjonta on laaja, joten kannattaa tutustua huolella eri vaihtoehtoihin. Parhaiten voit tutustua tarjontaan ammattikorkeakoulujen nettisivuilla.

Innovaatiot ratkaisevat ilmastonmuutoksen ongelmat.

Insinööriksi opiskelun aikana kannattaa liittyä Insinööriliiton opiskelijayhdistykseen, joka toimii omalla kampuksella. Hyödyt ovat mittavat, parasta lienee kuitenkin yhteisö ja yhteisöllisyys, jossa olet osana. Tämä etuisuus on halpaa kuin saippua, tällä hetkellä vain 30 euroa viiden vuoden opintojen aikana. Insinööreissä ja Insinööriliitossa on paljon nuoria. Alle 35-vuotiaita valmistuneita insinöörejä on 35 000 ja insinööriopiskelijoita noin 36 000.

Ketkä sitten soveltuvat insinöörikoulutukseen? Tytöt, pojat, kaikenikäiset, tekniikasta kiinnostuneet, joiden matemaattis-luonnontieteelliset valmiudet ovat vähintään keskivertotasolla. Insinöörikoulutus on monipuolinen sisältäen paljon työelämälähtöisiä opintoja, ongelmanratkaisua ja työelämän kanssa yhteisiä projekteja sekä työharjoittelua yrityksissä.

Valmistumisen jälkeen insinöörit työskentelevät suurimmaksi osaksi asiantuntijatehtävissä ja keskijohdossa. Suunnittelija, projekti-insinööri, tiimin vetäjä, koodari ja vastaava mestari ovat yleisimpiä tehtävänimikkeitä. Kokeneemmat insinöörit työskentelevät erityisasiantuntijoina, projektipäälliköinä, osastopäälliköinä ja johtajina.

Insinöörityöpaikkoja on joka puolella Suomea paljon, erityisesti pääkaupunkiseudulla sekä Turun, Tampereen ja Oulun alueilla. Valitettavasti osa ammattikunnastamme on myös työttömänä. Tällä hetkellä työttömyysaste on 4,1 prosenttia. Lukuna se tarkoittaa 4 600 insinööriä.

Meitä työikäisiä insinöörejä on noin 115 000. Insinööriliiton jäsenten työttömyysaste on 2,4 prosenttia eli selvästi alhaisempi kuin koko ammattikunnan.

Insinöörien työ ja tarve yhteiskunnassa ei ole vähenemässä vaan tulee selkeästi kasvamaan teknologisen muutoksen myötä. Luomme tulevaisuudessa innovaatioita, jotka ratkaisevat muun muassa ilmastonmuutoksen ongelmat, vanhusten huollon ongelmat, sähköautoilun ongelmat ja kiertotalouden paremman kehityksen.

Insinöörialat tarvitsevat parhaat osaajat, niin tyttöjä kuin poikiakin. Kannattaa tulla mukaan iloiseen ja ammatistaan ylpeään joukkoomme.

Samu Salo
Insinööriliiton puheenjohtaja