Insinööri-lehti

Hatsapuri kylässä

Etiopian lettujen ja täytteiden aromit nousevat sieraimiin. Muutama askel ja olen nuuhkimassa jo tuoksuja Marokosta, Turkista, Kreikasta, Nepalista, Vietnamista ja Japanista. Eri kulttuurien keittiöitä seisoo vieri vieressä läkähdyttävän monta, ja näistä kaikista voi valita oman suosikkinsa.

Valitsen georgialaisen hatsapurin, eräänlaisen paksun pizzan, johon tilaan paputäytteen. Jollen tulisi täyteen, voisin kokeilla muutakin. Tätähän yksi matkailun kohokohdista on, uusien makujen kokeminen.

Tällaista oli viikonlopun Helsingin Maailma kylässä -festivaalilla, jolla kävin ensimmäistä kertaa. Halvin ja nopein lomamatka, jonka olen tehnyt.

Alkuviikosta Hesarin toimittaja kehotti valtiota myymään Finnairin, kansallisylpeytemme, jonka siivillä me suomalaiset olemme vierailleet ympäri maailmaa. Toimittaja perusteli yhtiöstä luopumista sillä, että valtio on pumpannut siihen veronmaksajien rahaa moinkertaisesti verrattuna koko yrityksen arvoon.

Kotimaassa on lämmintä. Ei ulkona, vaan sisätiloissa.

Jos Finnairia ei enää kohta ole tai jos se ei pysy enää valtion omistuksessa, pelkona on, että lentokoneet jyrisevät maamme yli emmekä pääse maasta ilmateitse enää minnekään. Tai jos pääsemme, kohtuuttomaan hintaan.

Mitä talouteen tulee, ilmastonmuutoksen aiheuttamat haitat ovat niin isoja, etteivät kalliitkaan lentoliput tunnu niihin verrattuna kummoisilta. Toki ne maksetaan osin eri pussista. Silti ilmastovaikutusten vuoksi lentoliikenteen soisi odottavan teknologista harppausta, joka tekisi liikenteestä nykyistä kestävämpää.

Vaikka Finnair pysyisi itsenäisenä ja suomalaisena, on hyvä miettiä lähivaihtoehtoja. Kaikkea ei meillä Suomessa ole, mutta yllättäviä asioita poimimalla voi koostaa varsin virkistäviä kokemuksia. Meillä on kotimaassa jonkin verran vielä luontoa ja palvelut toimivat luotettavasti. Erilaisia aktiviteetteja, kuten kylpylöitä, sisäliikuntalajeja ja kulttuuritapahtumia riittää. Lämpimissä maissa vieraillessani yllätyn joka kerta, kuinka lämmintä kotimaassa on. Ei toki ulkona, vaan sisätiloissa.

Etnisten keittiöiden ja värikkäiden tapahtumien leviäminen kotimaassa merkitsee elämälle samanlaista tuulahdusta ulkomaailmasta kuin pizzan ilmestyminen Haminaan vuonna 1961. Se, mikä ennen oli vierasta ja ihmeellistä, on jo nykyään suorastaan kansallisruokaa. Enää elämää ei voisi kuvitellakaan ilman uunissa paistettua tomaatti-juustoläpyskää. Hatsapuri on tähän mielenkiintoinen päivitys vuodelta 2020.

Jos suomalainen ei tule hatsapurin luokse, hatsapurin on mentävä suomalaisen luokse.

Janne Luotola
Insinööriliiton tiedottaja