Insinööri-lehti

Golf on hyvä henkireikä

Mitä pallopeliä voit pelata taaperosta vaariin? Missä lajissa aloittelija ja konkari voivat kilpailla keskenään – ja aloittelija viedä voiton? Laji on golf, tuo Skotlannissa sydänkeskiajalla kehitetty keskittymistä sekä silmän ja käsien saumatonta koordinaatiota vaativa peli.

Golf on suosittu ulkoliikuntalaji kautta maailman. Noin 50 miljoonaa rekisteröitynyttä harrastajaa tekee siitä maailman suurimman yksilölajin. Lisäksi satunnaisesti golfia pelaa noin 20 miljoonaa ihmistä. Suomessa rekisteröityneitä harrastajia on noin 145 000.

Golfin voi aloittaa minkä ikäisenä tahansa. Aloittaminen sujuu ehkä helpoiten käymällä alkeiskurssin ja suorittamalla niin sanotun green cardin, golffarin ”ajokortin”. Nykyisin golf ei ole erityisen kallis harrastus. Välineitä voi ostaa edullisesti käytettynä tai vuokrata klubilta. Joillekin kentille pääsee pelaamaan myös ilman green cardia.

Vaikka golf on pääasiassa yksilölaji, yksi sen ominaispiirteistä on sosiaalisuus. Samassa ryhmässä pelaa yleensä kahdesta neljään pelaajaa. Täysi 18 reiän golfkierros kestää noin neljä tuntia. Sen aikana ehtii tutustua ennalta vieraisiin pelikavereihin tai nauttia yhteisestä vapaa-ajasta tuttujen kavereiden kanssa.

Melko pian pelin aikana selviää, millä tavalla pelaaja noudattaa golfin sääntöjä ja etikettiä ja miten hyvin hän hallitsee hermojaan. Tämä on hyvin sovellettavissa työelämään: Miten pelaaja (työntekijä) suhtautuu onnistumisiin, epäonnistumisiin ja häiriötekijöihin? Kestääkö hänellä kantti kannustaa muita, jos oma peli ei suju?

Pelaajaryhmän keskinäinen dynamiikka voi vaikuttaa suoritukseen parantavasti tai heikentävästi. Tsemppaaminen ja kannustaminen kuuluvat golfiin.

Muistan lukeneeni, että jotkut kansainväliset suuryritykset tekevät johtajien ja päällikköjen työhaastatteluita golfkierroksella. Neljän tunnin ”haastattelun” aikana puolin ja toisin havaitaan, sujuuko yhteistyö.

Samassa artikkelissa kerrottiin, että kun näissä yrityksissä oli vähennetty henkilöstöä ja myöhemmin oli tutkittu, miten irtisanomiset olivat heihin vaikuttaneet, golfin harrastajat olivat selvinneet potkuista muita paremmin. He olivat tyytyväisempiä elämäntilanteeseensa huolimatta siitä, olivatko he työllistyneet uudelleen vai eivät. Golf antoi heille sisältöä elämään.

Eritasoiset golffarit voivat tasaväkisesti osallistua samaan kilpailuun. Tämän mahdollistaa golfin tasoitusjärjestelmä. Sen avulla lasketaan, miten pelaaja on pelannut kierroksen omiin taitoihinsa ja omaan tasoitukseensa nähden. Harrastelijoiden kisoissa yleensä parhaiten omaan tasoitukseensa verrattuna pelannut voittaa.

Golf on tekniikkalaji, ei voimalaji. Sillä on kuitenkin tutkitusti suotuisia terveysvaikutuksia. Pelkästään Suomen reilulla 150 golfkentällä kävellään kaudessa noin 30 miljoonaa kilometriä.

Golfkentällä tapaa hyväntuulisia ihmisiä, jotka nauttivat mukavasta yhdessä olosta, terveysliikunnasta ja kauniista maisemista. Vastaantulijaa tervehditään, vaikka häntä ei tuntisikaan. Golfin parissa saa uusia ystäviä ja sosiaaliset taidot kehittyvät.

Minna Anttonen
Insinööriliiton asiamies