Insinööri-lehti

Call Me Maybe

Vuosikymmenen takainen Carly Rae Jepsenin pophitti Call Me Maybe kajahtaa soimaan. En huomaa sitä, vaan keskityn kirjoittamiseen, ja kappale vaihtuu toiseen. Olenpas ollut tänään tuottoisa, tuumin päivän flow’n päätteeksi.

Työnantajaliitot näyttävät usein indeksiä, jolla tahdotaan osoittaa, että työn tuottavuus ei ole kehittynyt Suomessa työvoiman kustannusten mukana. Kilpailukykysopimuskaan ei tuonut ongelmaan ratkaisua. Ehkä pakottamisen sijaan voisi löytää innostuksen työntekijästä itsestään. Siinä voi auttaa työpaikkamusiikki.

Toisen maailmansodan aikaan brittiläiset ammustehtaat huomasivat, että musiikki lisäsi tuotantoa lähes 15 prosenttia. Ilolla niitä pommeja valmistetaan, ei synkistelemällä. Nykyään yli puolet briteistä kuuntelee musiikkia töissä. Helppo sitä on kuunnella ainakin suorittavassa työssä, mutta luovassa ja keskittymistä vaativassa ajattelutyössä kannattaa pitää kieli keskellä korvaa.

Työhön tehtyjä listoja on tarjolla pilvin pimein.

Useat tutkimukset ovat selvittäneet musiikin vaikutuksia ajatustyöhön. Ne ovat oletettavastikin kahdensuuntaisia: säveltaide voi heikentää tai parantaa työtehoa. Hyvät vaikutukset voi maksimoida oikeilla valinnoilla.

Musiikin lajityypillä ei sinänsä ole väliä. Saa soittaa taide- tai populaarimusiikkia. Tärkeintä on, että se miellyttää. Lempparibiisejä ei kannata kuitenkaan valita, koska ne herättävät usein huomion. Instrumentaalinen musiikki tai laulettu kappale, jonka sanoja ei pysähdy kuuntelemaan, kelpaavat. Keskitempoinen eli noin 120 iskua minuutissa sopii parhaiten.

Myös ambient tai autenttiset ympäristön äänet, kuten luonnonäänimaisema tai jopa kahvilan hälinä, sopivat tarkoitukseen. Jos niitä ei saa suoraan ikkunasta, ne löytyvät netistä.

Eräs tutkimus pitää kappaletta Call Me Maybe esimerkkinä hyvästä taustamusiikista, koska sen tempo on oikea. Minuun se toimii myös, koska se ei ole lempibiisini, ei sisällä huomiota herättävää lyriikkaa mutta on kuitenkin miellyttävä. Enkä valinnut sitä itse, vaan se soi toisen ihmisen tekemältä soittolistalta. Tällaisia työhön tehtyjä valmiita listoja on tarjolla pilvin pimein.

Tarkempia vinkkejä ja tutkimustuloksia riittää googlaajalle. Niin myös mielipiteitä siitä, mikä sopii itselle ja mikä ei. Valinta on helppoa, jos tekee töitä omassa rauhassa esimerkiksi etätöissä.

Kokonaan ei silti kannata taidetta tai viihdettä välineellistää. Vapaa-ajalla on mukava kuunnella musiikkia saamatta mitään aikaan.

Janne Luotola
Insinööriliiton tiedottaja