Insinööri-lehti

Vauvauutisia ja vaahtokarkkeja

Viikolla tuli taas kerran todistettua, että ihmiset osaavat yllättää: luulet tuntevasi jonkun läpikohtaisin ja huomaat, ettet tunnekaan.

Tällä kertaa Sieväselle tarjosi yllätyksen vanha Nieminen, kun kahvikopilla ryhdyttiin heti tuoreeltaan puhumaan – yllätys, yllätys – presidenttiparin vauvauutisesta. Joku nuoremmista kirvesmiehistä aloitti keskustelun mairealla ja ivaa tihkuvalla puheenvuorolla vaalivauvasta.

Nieminen veti oitis herneen nenään. Mies nousi seisomaan, kirosi ja ilmoitti, että tässä kopissa ei puhuta vaalivauvasta, ei ainakaan hänen läsnä ollessaan.

– Ei sellaisia olekaan. On vain vauvoja, lapsia, joita tulee, jos on tullakseen, Nieminen sanoi painokkaasti ja lähti kopista ovet paukkuen.

* * *
Sievänen oli jo ehtinyt unohtaa, että Niemisen perhekunnassa lasten saaminen ei aikanaan ollut helppo nakki. Naimisiin oli menty ja todennäköisesti toimeenkin ryhdytty, mutta perillisiä ei vaan kuulunut.

Niemisen kaksospojat syntyivät päivälleen 10-vuotishääpäivänä, mikä oli ollut suuri ylpeydenaihe tuoreelle isälle. ”Ahkeruus palkittiin”, oli Nieminen toistellut liikuttuneena lähes viikon kestäneiden varpajaisten keskellä.

Sieväsen piti tuntea Nieminen yli kaksi vuosikymmentä huomatakseen, millaisia tunteita vauvoista väärällä kulmalla puhuminen miehessä nostaa pintaan edelleen. Sellaista elämä on.

* * *

Mutta Nieminen ei olisi Nieminen, jos hän ei olisi muutaman yön nukkumisen jälkeen katunut tulistumistaan. Senkin hän teki omalla tavallaan.

Perjantain kahvitunnilla työmaakopin pöydällä meitä odotti iso pussillinen vaaleanpunaisia vaahtokarkkeja. Kun porukka oli kasassa, Nieminen ryki muutaman kerran ja avasi suunsa.

– Pankaas siitä suut makeaksi. Samalla voitaisiin vähän porukalla pohtia, mitä tuo vauvauutinen vaikuttaa Niinistön kannatukseen. Meinaan viikon gallupin perusteella vähän näyttää siltä, että Sale voidaan valita jo ensimmäisellä kierroksella.

* * *

Syntyihän siitä saman tien vilkas poliittinen debatti. Tietenkin eniten äänessä oli keskustelun alullepanija, joka oli vahvasti sitä mieltä, että vauvasta voi olla Niinistölle haittaakin.

– Tuolla on kuulkaa torilla ja turuilla paljon ihmisiä, joiden mielestä presidentin homma ei sovi pienen lapsen isälle. Muistakaa vaan, millaista keskustelua käytiin silloin kun Lipposen Paavo vuosituhannen vaihteessa pääministerinä ilmoitti iloisesta perheuutisesta. Ja Paavo oli Niinistöön verrattuna sentään nuori mies. Niin, eikä siihen aikaa ollut edes sosiaalista mediaa, Nieminen totesi.

Sievänen katseli silmäsyrjällä Niemistä ja oli havaitsevinaan, että mies oli mitä suuremmassa määrin raiteillaan. Pilkettä oli taas silmäkulmassa, vanha provokaattori oli palannut rikospaikalle.