Insinööri-lehti

Vaikeita valintoja

Yllättävän vähällä tuosta SDP:n puheenjohtajavaihdoksesta Suomi sittenkin selvisi, ainakin näin ensimmäisen viikon perusteella. Maailma rullaa radallaan, pörssit eivät ole kaatuneet, musta aurinko ei ole noussut, korkotasokaan ei ole isommin heilahdellut.

Meinaten vaan, että sellaista kuvaa julkisuuteen etukäteen piirreltiin, että isänmaan kohtalo on Seinäjoella kokoontuvan puolentuhannen ihmisen käsissä. Väärin kun äänestää prätkäyttävät, niin kaikki on mennyttä, Suomi astuu tuhon tielle.

On se sentään mukava huomata, että rajansa se sittenkin on yhden äänestyksen vaikutuksella maailman menoon.  Äärikansanvaltainen Sievänenkin ehti jo Seinäjoen väenkokouksen alla pohtia, että tohtiiko sitä jatkossa enää ääntään lainkaan käyttää, jos yhden ihmisen mahdollisella vaihtumisella toiseen on niin kauhistuttavia seurauksia kuin pahimmat synkistelijät ilmoittivat.

* * *

Viikko on toki lyhyt aika tehdä kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä, mutta kyllä työmaalla on viikon ajan oltu enemmän huolestuneita Suomen jääkiekkomenestyksestä kuin SDP:n puheenjohtajan vaihtumisesta.

Leijonien kisailme on Minskissä ollut enemmän kuin aneeminen. Ilman Rinnettä – siis maalivahti Pekka Rinnettä – haaveet mitalipeleistä olisi saanut haudata jo ensimmäisellä kisaviikolla.

Kisakatsomossa ei oikein voi muuta kuin toivoa pelin paranevan. Jos niin ei tapahdu, leijonille tulee noutaja ennen aikojaan. Karu totuus on, että tähän saakka nähdyn perusteella Minskin jäällä ei kovin monta Suomea huonompaa joukkuetta luistele.

* * *

Eurovaalitkin ovat tulossa. Nieminen kertoi torstain kahvitunnilla testanneesta alun toistakymmentä eri vaalikonetta ja totesi äänestämisen olevan näköjään vaali vaalilta aina vaan vaikeampaa.

Kertoi saaneensa jokaisessa vaalikoneessa eri suosikin, eikä puolueiden suhteenkaan ollut löydettävissä aivan sataprosenttista logiikkaa.

– Vaikea sanoa, onko vikaa minussa, mielipiteissäni, ehdokkaissa vai vaalikoneissa, mutta tällä menolla taidan ensimmäistä kertaa elämässäni jättää äänestämättä, mies tuskaili.

* * *

Onneksi yksi nuoremman polven kavereista osasi oitis selittää, mistä vaalikoneissa pohjimmiltaan on kysymys. Puhelitania oli pitkä ja monipolvinen.

Tärkein sanoma tuli lopussa. Vaalikoneet on tarkoitettu auttamaan oman ehdokkaan valinnassa, jos sellaista apua tuntuu tarvitsevan. On hyvin tavallista ja ymmärrettävää, että eri koneet antavat eri ehdokkaita.

– No jos minä sittenkin äänestän, mutta toivottavasti joku kehittää seuraaviin vaaleihin sellaisen vaalikoneen, mistä voi valita itselleen sopivimman vaalikoneen, Nieminen ilmoitti hetken tuumaustauon jälkeen.