Insinööri-lehti

Tunteet kuumina

Jääkiekon SM-liigassa on meneillään puolivälierät. Pelit ovat tärkeitä ja kaukalossa on ajoittain käyty ymmärrettävistä syistä kuumana, mutta kiekkoilijoiden ja valmentajien kokemat tunnemyrskyt ovat olleet pientä verrattuna siihen, mitä kuluneella viikolla on nähty politiikan liepeillä.

Kuohunta lähti tietenkin liikkeelle alkuviikon kehysriihestä. Tilanne ei ollut alun alkaenkaan mukava eivätkä päätökset helppoja, joten niinhän siinä kävi, että kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki johdatteli joukkonsa oppositioon.

Arhinmäen puolueen lähtö hallituksesta oli hyvin ajoitettu ja näyttävä eikä populismiltakaan vältytty, joten ei ole ihme, että manööveri sai hallituksen riveissä pinnan kiristymään. Eikä siinä mitään, kieltämättä yllättävän nopeasti vasemmistoliiton ministereistä kuoriutui oppositiohenkisiä tovereita Timo Soinille ja Juha Sipilälle.

* * *

Ensimmäinen vuorokausi sentään vielä sujui lähinnä hampaita kiristellessä, mutta jo keskiviikko-iltana ilmapiirin kiristyminen äityi sanasodan asteelle. Ex-ministeri Arhinmäki oli kutsuttu haastateltavaksi illan A-studioon, mutta eihän siitä mitään tullut; riitelyksihän se meni heti alkuunsa.

Toimittaja Sakari Kilpelä oli valinnut tyylilajiksi niin sanotun revolverihaastattelun. Yritys luiskahti väärille urille ensimmäisestä kysymyksestä lähtien; aikansa päälle puhumisen, kiivastelun ja tuiskimisen jälkeen Kilpelä löi pillit pussiin ja keskeytti haastattelun ennen aikojaan.

Jääkiekkokaukalossa Kilpelä olisi ansainnut yli-innokkuudestaan ja tahdittomuudestaan kymmenen minuutin käytösrangaistuksen, Arhinmäelle ei jäähyä.

* * *

Kehysriihen jälkipuintien toinen erä käytiin torstaina eduskunnan kyselytunnilla. Hallitus oli ilmeisen epähuomiossa mennyt kehysriihessä leikkaamaan pienen siivun lapsilisistä. Siitähän se riemu syntyi, sillä eduskunnassahan kaikki ovat lapsiperheiden asialla.

Illan tv-uutisten mukaan keskustelu oli sujunut politiikan normaalien pelisääntöjen mukaisesti, kunnes Pertti ”Veltto” Virtanen hermostui puhemies Eero Heinäluomalle. Puhemieheltä ei herunut puheenvuoroa Virtaselle, joka kiivastui, nousi ylös ja heitti kasan papereita ympäri istuntosalia. Poistuessaan kansanedustaja vielä kääntyi ovella kohti puhemiestä, nosti kätensä ylös ja kumarsi syvään.

Uutiset nähnyt Sievänen tuuppasi baskeripäälle pelirangaistuksen käytöksestä ja kakkosen vääristä varusteista. Reilun pelin hengen mukaista tai ei, Virtanen joutunee tempustaan myös puhemiehen puhutteluun. Mutta siitä on Virtasen turha mussuttaa, eduskunnan säännöt nyt vaan ovat sellaisia.

* * *

Kolmas erä ja mahdolliset jatkoerät kehysriihen päätöksistä käydään seuraavien päivien ja viikkojen aikana. Mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, suurimmat tunnekuohut ovat kuitenkin nyt ohi; paperit pysyvät eduskunnan istuntosalissa pöydällä ja toimittajat keskittyvät asiallisesti töihinsä.

Luvassa on siis normaalia politiikan peliin kuuluvia taitavia hyökkäyskuvioita, koko kentän karvaamista ja reiluja taklauksia, mutta myös koukkaamisia, kampituksia ja poikittaisia mailoja.

Ja maalit ja jäähyt, ne lasketaan vasta seuraavissa vaaleissa, sanovat siltainsinööri Sievänen ja eduskunnan puhemies Heinäluoma mitä tahansa.