Ei voi kuin ihailla Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n johtajien viestinnällisiä valmiuksia. Tuskin missään muussa organisaatiossa puheenjohtajat, toimitusjohtajat ja pienemmät viskaalit voivat samaan aikaan olla samasta asiasta kahta niin päinvastaista mieltä.
Otetaan nyt esimerkiksi vaikka suhtautuminen keskitettyyn työmarkkinaratkaisuun. EK:n perusviesti on pitkään ollut, että raamiratkaisun kaltaisten sopimusten aika on ohi, edessä on liittokierros. Mutta edelleenkin ikään kuin omaa vastuullisuutta korostaakseen – kenties myös maan hallitusta mielistelläkseen – EK muistaa aina välillä sivulauseessa muistuttaa myös keskitetyn ratkaisun hyvistä puolista.
* * *
Ei siinä mitään, käyhän se noinkin. Sitä paitsi EK on toisaalta toisaalta -mielipiteineen hyvässä seurassa; maan hallituksissa tällainen mielipiteiden kirjo on ollut sallittua, jopa suotavaa jo pitkään hallitusten kokoonpanosta riippumatta.
Mutta olisiko se liikaa vaadittu, jos Häkämies, Kokkila ja kumppanit eivät sentään samassa haastattelussa tai muussa julkisessa esiintymisessä sekä vastustaisi että kannattaisi, haukkuisi ja kehuisi laajoja sopimuksia?
* * *
Suomalaisessa poliisihallinnossa kuohuu: joku KRP:n komisario oli televisiossa nähnyt Venäjän presidentin ajelevan moottoripyörällä itänaapurissa toimivan moottoripyöräjengin kanssa ja ilmeisesti tällä perusteella keksi kirjata Putinin nimen olevien ja mahdollisten tulevien kriminaalien listalle.
Kun vielä toinen älypääpoliisi keksi kertoa listasta ja sillä olevasta arvovaltaisesta nimestä medialle, julkinen kohu selityksineen, anteeksipyyntöineen ja paheksumisineen oli valmis.
Heikkohermoisimmat kansalaiset ehtivät jo pelästyä – naapurista kun on aikaisemmin tupsahtanut noottia pienemmästäkin syystä – mutta onneksi Putin kuittasi suomalaispoliisien erheen huumorilla. Voihan olla, että Venäjän poliisivoimissa tällaiset pienet jäynät ovat lähes päivittäisiä.
* * *
Meillähän munaus ei johda presidentti Niinistön ärhentelyä kummempiin toimenpiteisiin. Sisäministeri Räsänen uskoo edelleen Jumalan lisäksi poliisiylijohtaja Paateroon, hallitus Räsäseen, Paatero luottaa alaisiinsa.
Hyvä kysymys kuuluu, kuinka kauan ihmiset uskovat poliisiin, jos siellä yksi jos toinenkin saa tehdä listoja potentiaalisista rikollisista näin heppoisin perustein ja tällaisin seurauksin.
* * *
Iso-Britanniasta kantautui viikko sitten suru-uutinen: maan pitkäaikainen pääministeri Margaret Thatcher kuoli.
Kuolleista ei pidä puhua pahaa, mutta varmaan monen länsimaisen, jo iällä olevan ammattiyhdistysaktiivin yöunen laatu paranee. Ay-liikkeen vallan vähentäminen oli yksi Thatcherin poliittisen uran tavoitteita.
Thatcherin esimerkki innosti poliitikkoja pitkin Eurooppaan yrityksiin laittaa ay-liike polvilleen. Pari vuosikymmentä myöhemmin voi todeta, että suuresta uhosta huolimatta ainakaan Suomessa tavoite ei ole edennyt alkua pidemmälle.