Insinööri-lehti

Shakki ja matti

Ääneen ajatteleminen on joskus vaarallista. Otetaan nyt esimerkiksi tämä kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satosen tapaus. Ryhmän kesäkokouksessa kokoomusryhmyri esitti työtuntien lisäämistä heille, jotka ovat vielä kyenneet säilyttämään työpaikkansa.

Satonen perusteli ideaansa työn tuottavuuden parantamisella. Kun ihmisten palkkoja ei voida laskea muun muassa ostovoiman menetysten pelossa, olkoot ihmiset sitten vähän enemmän töissä, entinen kioskiyrittäjä visioi.

Pulinaahan siitä syntyi ja paljon. Autettavahan sitä oli miestä mäessä. Paria tuntia myöhemmin pääministeri Alexander Stubb riensi ilmoittamaan, että tämä nyt oli vaan tällainen keskustelunavaus.

* * *

Ei Satonen ajatuksineen yksin ole. Elinkeinoelämän keskusliitto kiitti ja kumarsi, sosiaalisessa mediassa ex-hallituskumppani keskustan työreformistisiipi taputti karvaisia käsiään; onhan näitä verokirjalla töitä tekevien kurittajia vähän siellä sun täällä.

Sanomattakin selvää on, että Sieväseltä ei tällaisille ajatuksille ymmärrystä heru. Satonen ja kumppanit voisivat mennä kertomaan kuningasideansa niille kymmenille tuhansille työntekijöille, joille ei tälläkään hetkellä riitä tunteja tehtäväksi edes kolmeakymmentä. Entiselle kioskiyrittäjälle tiedoksi, sellaisia ihmisiä on esimerkiksi kaupan alalla paljon.

Ja jos työn tuottavuuden parantaminen on näin yksinkertaista, miksi viikkotunteja ei saman tien lisätä viiteenkymmeneen. Ja eihän siinä palkkakaan laskisi, eihän?

* * *

Sieväsen muistin mukaan Satonen taitaa olla eduskunnan shakkimestari. Tai jos ei nyt mestari niin hyvä shakinpelaaja ainakin.

Sievänen ei shakissa ymmärrä tuon taivaallista, mutta entisenä painimiehenä tuli mieleen molskilta hyvinkin tuttu tilanne, jossa joutuu mattoon omasta heitosta.

Kilpailutilanteessa se harmitti, ja paljon.
Voikohan shakissa käydä samalla tavalla, joutua omasta siirrosta mattiin, shakkiin tai mitä niitä termejä on? Jos voi, kyllä sekin varmaan päätä pakottaa.

* * *

Shakissa pysyäksemme, kukkahattutädeille tiedoksi, jääkiekon ja siellä silloin tällöin ilmenevien tappelujen sijaan teidän kannattaa kiinnittää huomionne aivan muihin asioihin. Viimeaikaisten uutisten perusteella jääkiekko ei nimittäin kuulu laisinkaan vaarallisimpiin urheilulajeihin.

Otetaan nyt esimerkiksi vaikka shakki. Lajin Norjassa pidetyissä olympiakisoissa kaksi pelaajaa sai surmansa. Henkilömenetykset eivät suinkaan jääneet tähän: viisi kisoissa pelannutta Burundin poikaa katosi ja on edelleen hukkateillä.

Toisaalta, mikä ihme tämä on lajissa, jossa syödään niin sotilaita kuin kuningattariakin.