Insinööri-lehti

Purjehdusta pikkurahalla

Sievänen on taas käynyt kuumana kuin hellankoukku. Työmaalla menee ihan hyvin, kiitos kysymystä, työt edistyvät ja porukka pääsee kesälomille näkymin juhannukselta, mutta media on jälleen kerran niellyt palkansaajaa, ammatillista järjestäytymistä ja ansiosidonnaista työttömyysturvaa mollaavan ”juttuidean” karvoineen päivineen.

Asialla oli tällä kertaa Yleisradio, joka viime viikolla jututti henkilöstöpalveluyritys Eilakaislan toimitusjohtaja Tom Kaislaa. Toimitusjohtaja siinä päivitteli, että on se nyt perkule, ettei ihmisille kelpaa edes työ viiden, kuuden tonnin kuukausipalkalla.

Kaislan mukaan ylempi toimihenkilö oli vastannut, että ei kannata, kun on tuo irtisanomispaketti ja sen jälkeen alkaa ansiosidonnainen. Niin, ja sitten alkaa tuo purjehduskausikin, joten antaa olla.

* * *

Jutussa toimitusjohtaja antaa ymmärtää, että vastaavia kieltäytymisiä on tullut vastaan myös vähemmän tienaavien rekrytoinneissa. Kaislaa ansiosidonnainen työttömyysturva harmittaa vietävästi, joten eiköhän leikata sitä, niin johan alkaa työ ja työn perässä muuttaminen kiinnostamaan.

Sievänen ei väitä, ettei tällainen purjehdukseen viehtynyt henkilö voisi olla oikeasti olemassa, mutta hyvä kysymys kuuluu, että anteliaan työttömyysturvanko takia hän veneelleen jää.

Jutun mukaan kaveri tienasi ennen työttömyyttä kuutisen tonnia. Päivärahalaskuri kertoo hänen saavan työttömyyskorvausta bruttona noin 2300, verojen jälkeen 1600 – 1700 euroa. Jokainen voi itse tykönään miettiä, hylkääkö tällä rahalla kuuden tonnin työtarjouksen vai jäikö jutussa joku oleellinen asia kertomatta?

* * *

No mikä tässä asiassa Sievästä nyt niin pännii, yksi juttu muiden joukossa? Asia nyt on vaan niin, että kyseisen jutun kirvoittamana puolenkymmentä ihmistä on Sieväselle taivastellut työttömyyden autuutta.

Joukossa oli yksi onneton, joka oli lukenut jutun niin, että joku turkulainen purjehtii koko kesän ympäriinsä viiden tonnin työttömyyskorvauksella, vaikka töitäkin oli tarjolla. Eikä tiedon korjaaminen mennyt herralle jakeluun, ei sitten millään.

Se vähän lohdutti, että asia meni turkulaisten piikkiin.

* * *

Semmoista tässä olemme työmaalla puhuneet, että mitä jos media avaisi anteliasta ansioturvaa niin, että insinööri ja kirvesmieskin ymmärtävät. Vaikka sitten selkeillä numeroilla, ei yhden erikoistapauksen yleistyksillä.

Päätimme auttaa juttuideaan tarttuvaa toimittajaa alkuun muutamalla esimerkillä. Paljonko pitää ennen työttömyyttä tienata, että saata bruttona yllä mainitun viiden tonnin työttömyyskorvauksen? Vastaus on kaksikymmentä tonnia kuussa.

Paljonko saa nuori, kahdeksan tonnia kuukaudessa tienannut kahden lapsen juristi-isä? Verojen jälkeen tilille tipahtaa vähän yli kaksi tonnia. Entä 3500 tienaava lapseton insinööri, paljonko hän saa?

1800 miinus verot, sillä sitä kesä purjehditaan ilman huolen häivää. On se niin mukavaa olla työtön, etenkin kun töitä ei tunnu löytyvän mistään.  Vai mitä?