Insinööri-lehti

Paha, pahempi, luottamusmies

Työmaakopilla on ihmetelty Suomen Yrittäjien alkuviikon tuskanhuutoa paikallisesta sopimisesta. Kun järjestön teksteissä ovat vilahdelleet järjestäytymispakko, perustuslain vastaisuus ja yhdistymisvapauden loukkaaminen, emme ole voineet kuin ihmetellä.

Luottamusmiestäkin yrittäjäjärjestö tuntuu pelkäävän kuin ruttoa. Yrittäjäjärjestölle työntekijöiden valitsema luottamushenkilö näyttää olevan lähes perkeleestä seuraava, henkilö joka laittaa firmassa kaiken sekaisin.

–Täytyy sanoa, että kyllä on Järventauksen putiikilla erikoinen käsitys paikallisesta sopimisesta, jota kai tässä pitäisi yrittää rakentaa. Ei tästä tällä menolla mitään paikallista sopimista synny, hitonmoista paikallista ja vähän laajempaakin riitaa kyllä, pitkäaikainen luottamusmies Nieminen totesi.

***

Ja sosiaalisesta mediasta ne todelliset tarkoitusperät taas hakemalla löytyivät. Kun työmarkkinajärjestöt älähtivät yrittäjien soopasta oikein joukolla, muutamat hallituspuolueiden kansanedustajat riensivät oitis väärän tiedon levittäjien tueksi ja turvaksi.

Yksi innokkaimmista osallistujista oli kokoomuksen puheenjohtajaksi hinkuva Elina Lepomäki. Hän sanoi suoraan, että kyllä järjestöt hänen puolestaan voivat sopia työehtosopimuksista, mutta järjestäytymättömien pitää voida niistä poiketa.

Suomeksi sanottuna tämä tarkoittaa rusinoiden noukkimista pullasta, saada paremmat ehdot kuin järjestäytyneessä naapurifirmassa. Joku kyynikko voi nähdä lausunnossa myös pyrkimystä yleissitovuuden purkamiseen.
Eli joillekin se paikallinen sopiminen tarkoittaa viidakon lakeja, joiden kautta heikot sortuvat elon tieltä.

***

Myös pankkimaailmasta kuuluu uutisia. Tutkimusten mukaan niin sanottujen Panama-papereiden julkitulo on aiheuttanut sen, että yhä useampi suomalainen harkitsee pankin vaihtamista.

Eikä ilmeisesti vain harkitse, vaan vaihtaa. OP-ryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen kertoi viikolla pankin saaneen viime aikoina runsaasti uusia asiakkaita.

Puimme asiaa viikon viimeisellä kahvitunnilla. Niemisen mukaan tämä ei välttämättä ole pankkiryhmälle pelkästään hyvä uutinen. Hän muistutti ikivanhasta hokemasta, että uudet asiakkaat tuovat vain lisää hiekkaa pankkisalien lattioille.

–Hei haloo vanhus, herää tähän päivään. Ei kukaan enää pankissa käy, netissä kaikki pankkiasiat nykyään hoituvat, nuorempi kirvesmies möläytti.
Nieminen otti kintaansa ja lähti. Naamasta näki, että tulevan viikonvaihteen työväen juhlapäivä oli likimain kertaheitolla pilalla.