Insinööri-lehti

Mitä turhasta

Vaasan yliopistossa tehdyn tuoreen väitöskirjatutkimuksen mukaan suomalaisissa yhtiöissä tehdään ahkerasti strategioita ja määritellään painopisteitä, mutta harvassa ovat ne työntekijät, jotka ovat strategian toden teolla sisäistäneet.

Tutkimuksen mukaan yrityksen johdosta vain 13 prosenttia pystyy kysyttäessä määrittelemään virallisen strategian. Keskijohdossa prosentti putoaa kahdeksaan, työntekijöistä vain pari prosenttia tietää, mitä tässä oikein tavoitellaan ja millaisin keinoin.

Työmaalla asiaa porukalla ihmettelimme ja tulimme äkkiseltään siihen tulokseen, että tässä taitaa olla maan talouden surkeuden suurin syy. Jos strategia on hukassa, bisnekset menevät herkästi puuhastelun puolelle.

***

Sievänen joutui loppuviikosta tämän asian suhteen tarkistamaan kantaansa törmättyään kaupungilla vanhaan tuttuunsa. Mies on vuosikymmenten ajan pyörittänyt yhtä jos toistakin yritystä ja vieläpä kohtuullisella menestyksellä.

Sievänen alkoi tietenkin kaverille vinoilemaan suomalaisyritysten heikosta strategiatuntemuksesta. Mies ei ollut moisesta moksiskaan vaan totesi, että ei näitä asioita auta ajatella ja esittää liian monimutkaisesti.

Fiksu omistaja tai yritysjohtaja niputtaa firman strategian, mission, vision ja vielä arvotkin yhteen lauseeseen: täällä ollaan tekemässä rahaa.

–On helppo muistaa ja hyvin menee, hän ilmoitti.

***

Hallitus julkaisi tällä viikolla työllisyys- ja yrittäjyyspakettinsa. Luimme paketin huolella ja totesimme, että eipä sieltä mitään suurta uudistusta ole luvassa. Muutama uusi kokeiluhanke ja tietenkin työttömyysturvaan tiukennuksia, joiden yksityiskohdat jäävät neuvottelutilanteesta johtuen hämärän peittoon.

Totta kai kansalle on jo kerrottu, että porvarihallituksesta huolimatta ei tämäkään paketti laske riittävästi työn vastaanottamisen kynnystä, joka hankaloittaa etenkin pieni- ja keskituloisten työllistymistä.

–Suomeksi sanottuna pitäisi siis edelleen heikentää työttömyysturvaa, ja rajusti. Ei hemmetti. Jos edes kerran elämässään näkisi sellaisen työllisyyspaketin, jossa työttömille tarjotaan porkkanaa eikä keppiä.

–Tässä käy pian huonotuloisimmille työttömille kuin ravihevoselle, jota valmentaja yritti säästösyistä opettaa olemaan syömättä. Juuri kun meinasi oppia, kuoli raukka nälkään, Nieminen paheksui.

***

Perjantain kahvitunnilla innostuimme arvioimaan jääkiekon finaaliparin voimasuhteita. Finaalihan on yksi klassikoista, vastakkain Helsingin IFK ja Tampereen Tappara.

Kannattajia tuntui löytyvän molemmille joukkueille. Erimielisyys vallitsi myös siitä, meneekö sarja poikki neljässä pelissä, joudutaanko pelaamaan aina jännittävä ”game 7” vai jotakin siltä väliltä.

–Ei ole vaikeaa. Pelin voittaa aina se, kumpi tekee enemmän maaleja. Ja finaalisarjan se joukkue, kumpi voittaa ennen neljä peliä. Kossupullosta vetoa, Nieminen kysyi porukan jahkailua aikansa kuunneltua.