Insinööri-lehti

Matkailu avartaa

Teimme työmaalla viime viikolla porukalla hieman pidempää päivää. Ei kiireen takia, vaan teimme etukäteen vapunaaton maanantain tunnit sisään. Ajattelimme, että pidetään nyt kerrankin kunnon vappuvapaa, kun almanakka ja työtilanne tarjoavat siihen mahdollisuuden.

Loppuviikon keskusteluiden perusteella voi tehdä johtopäätöksen, että aika moni käytti pitkän viikonlopun matkusteluun, muutamat oikein ulkomailta myöten. Yhdellä oli ollut häät Pietarissa, toinen oli ollut muuten vaan Tukholmassa, kolmas Riiassa rellestämässä.

Ja oli heitäkin, jotka olivat matkailleet ihan vaan kotimaassa. Olivat käyneet mummolassa tai anoppia morjenstamassa. Aika oli kulunut rattoisasti heilläkin.

* * *

Nuorempi kirvesmies oli lentänyt kaverinsa kanssa Riikaan. Itse reissusta mies oli perin vaitonainen. Naamasta näki vielä keskiviikkonakin, että hauskaa oli ollut: posket ja otsa olivat sen verran kalpeita, että ei tainnut aurinko kovin kirkkaasti Baltiassa paistaa.

Sen sijaan kaveri avautui aamupuurosta, tai sen hinnasta. Lento oli ollut lauantaiaamuna aikaisin, joten poikamiehellä aamiaisen nauttiminen oli lykkääntynyt lentokentälle.

– Ajattelin aloittaa reissun terveellisesti kaurapuurolla. Kassalla minulle kerrottiin, että lautasellinen puuroa ja lasi maitoa maksaa melkein viitosen. Vitosen! Kyllä olivat tavarassa katteet kohdallaan. Puuroa suuhun lappaessa olo oli kuin Näsän Matilla, hetkeen ei huvittanut oikein mikään, mies vaahtosi.

* * *

Kotimaassa autoilleet puolestaan keskustelivat perjantain kahvitunnilla auton menoveden hinnasta. Olivat panneet merkille, että juuri vapun alla dieselin ja bensiinin hinta pomppasi yli kymmenen senttiä ylöspäin.

– Ja kuinka ollakaan, näin kävi aivan jokaisella kotikulman pumpulla. Onko kukaan pannut merkille, onko dollarin kurssi muuttunut tai öljyntuotannossa tapahtunut jotain, vai mistä hinnannousu johtuu, yksi kyseli.

Toinen taas sanoi huomanneensa, että matkalla Pohjanmaalle mummolaan lähes jokaisessa taajamassa polttoaineen hinnat olivat jokseenkin vakio, oli asemia sitten kolme tai enemmän, olivat ne kylmiä tai miehitettyjä ja nimet mitä tahansa.

* * *

Tässä vaiheessa keskusteluun puuttui vanha Nieminen. Hän ilmoitti alkuun tylysti, että nyt on herrasväen matkailu mennyt maailmankuvan avartamisen suhteen jokseenkin hukkaan.

– Ei noiden asioiden huomaamiseksi tarvitse lähteä Korsoa tai Keravaa pidemmälle. Bensan hinnannousu juhlapyhien alla on sääntö ilman poikkeusta, eivät siihen dollarikurssit ja tuotantokatkokset paljon vaikuta.

– Ja mitä asemien väliseen kilpailuun tulee, sehän on viime vuodet ollut olematonta. Tuntuu siltä, että paikkakunnalla hinnat nousevat ja laskevat lähes minuutilleen samaan aikaan. Kai se sitten on sitä paljon puhuttua markkinataloutta, Nieminen totesi ja lähti töihin.