Insinööri-lehti

Hevonpaskasta luottamusloikkaan

Niinhän siinä uuden hallituksen nimittämisen ja hallitusohjelman julkaisemisen kanssa kävi, että työmaalla oli järjestettävä oikein opintopiiri asian tiimoilta. Keskiviikkoiltana kokoonnuimme porukalla firman saunalle, siis he, joita asia kiinnosti.

Perinteiseksi saunaillaksi se tietenkin illan pimetessä lipsahti, mutta kyllä hallitusohjelma sentään tuli ennen saunomista päällisin puolin ruodittua. Kokonaisarviona voisi todeta, että nimestään huolimatta ohjelman strategisuuden aste ei saanut raadilta kovin korkeita pisteitä.

Otetaan nyt esimerkiksi energiapolitiikka. Ohjelmassa ei edes mainita sanaa ydinvoima, ei hyvässä eikä pahassa. Sen sijaan hevosen lannan käyttäminen energiatuotannossa on ylittänyt hallitusneuvottelijoiden merkittävyysrajan yhden kokonaisen lauseen verran.

* * *

Entisenä kunnallispoliitikkona ja puolueaktiivina Nieminen makusteli tietoa vartin verran ja tuli siihen tulokseen, että näin merkittävä energiapoliittinen linjaus on laajemman julkisuuden väärti.

Maailman menoa vuosikymmenien ajan seurannut veteraani muisteli, että meillä on ainakin kahta hallitusta kutsuttu ydinvoimahallitukseksi johtuen niiden suopeasta suhtautumisesta ydinvoiman lisärakentamiseen.

– Niin että voisiko tätä hallitusta hallitusohjelman lantakirjauksen johdosta kutsua hevonpaskahallitukseksi, Nieminen pohdiskeli.

* * *

Hallitusohjelmassa puhutaan myös kokeilukulttuuriin käyttöönotosta. Aika moni oli sitä mieltä, että jo kuullun perusteella hallitus aikoo kokeilemalla muun muassa selvittää, kuinka pitkälle ammattiyhdistysliikkeen ja työmiehen vieteri venyy ja kuinka pienellä rahalla köyhä voi tulla toimeen.

Siinä sitten tovin mietimme, että mitkä kaikki ihmisryhmät hallitus on vajaassa viikossa saanut nousemaan takajaloilleen. Poliittisen opposition tietenkin, pääosan palkansaajista, opiskelijat, eläkeläiset, lapsiperheet, yliopistoväen…

– Taitaa olla ennätys alallaan. Tällä menolla hallitusta ei loppukesästä tue muuta kuin ravivalmentajat, ratsastajat, harvalukuiset husaarit ja muut hevosihmiset, niin ja tietenkin Perheyritysten liitto, Nieminen totesi.

* * *

Jatkoimme poliittisen tilanteen arviointia saunan lauteilla. Muistelimme pääministeri Sipilän puhuneen aika paljon luottamuksen rakentamisesta ja oikeudenmukaisuudesta. Yhteiskuntasopimuksen keskeinen sisältö on puolestaan viiden prosentin kilpailukykyloikka, joka saunojien tulkinnan mukaan on tarkoitus repiä lähes yksinomaan palkansaajien selkänahasta.

Aikamme trendikkäästi vatuloituamme tulimme siihen tulokseen, että hallituksen käsitys neuvottelemisesta, sopimisesta ja luottamuksesta on sen verran erikoinen, että tavoitteenasettelua on syytä tarkistaa.

– Kilpailukykyloikan sijaan hallituksen on ryhdyttävä tavoittelemaan luottamusloikkaa. Ja jos nykymeno jatkuu, syksyllä viiden prosentin luottamusloikka ei riitä kuin alkuun, Nieminen veti keskustelun yhteen.