Insinööri-lehti

Anna meille meidän sotemme

Olemme aikojen saatossa työmaan kahvitunnilla pureskelleet monenlaisia yhteiskunnallisia kysymyksiä. Sieväsen muistin mukaan asioiden vaikeimmasta päästä ovat olleet eduskuntavaalien vaalipiirijako ja vaalijärjestelmä, kehitysavun määrä, kuntien valtionosuudet ja tieliikenteen talvinopeudet.

Jokin aika sitten vanha Nieminen niin sanotusti nosti kissan pöydälle ja esitti, että eiköhän ryhdytä itse tykönämme miettimään kantaa sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamiseen, tutummin soteen. On kuulemma sen mittaluokan asia, ettei sitä voi jättää kahvikopilla ruotimatta.

* * *

Veteraanin keskustelunavauksesta on vierähtänyt viikkoja, mutta hiljaista on ollut. Iltapäivän kahvitunnilla Nieminen teki viidennen ja ilmeisesti viimeisen yrityksen synnyttää sotekeskustelua.

– Eduskunnan valinnanvapauskeskustelun perusteella on vielä liian aikaista arvioida, tuleeko uudistuksesta mitään vai. Hiilamon ja kumppanien kirjoitus oli mielenkiintoinen ja todennäköisesti vaikutti mielipiteisiin, mutta silti en menisi vielä lyömään vetoa suuntaan tai toiseen. Vai mitä mieltä te olette, Nieminen kysyi ja katseli haastavasti ympärilleen.

Osa porukasta katseli kengänkärkiään, osa pälyili seinille, loput olivat muuten vaan hiljaa. Tai ainakin melkein.

– Mitä jos puhuttaisiin vaan jääkiekosta. Pohdittaisiin, voittaako Tappara taas mestaruuden tai ehtisikö Laineen Patrik tehdä Änärissä tällä kaudella jopa 50 maalia, perimmäisestä nurkasta kuului.

* * *

Lausahdus oli virhe, paha virhe. Kuulimme oitis olevamme 2000-luvun Jukolan Jusseja, tietämätön sonnilauma, joka laahustaa yhteiskunnallisissa myrskyissä sokeana juuri siihen suuntaan kuin päättäjät ja pääoma haluavat.

– Etenkin te nuoremmat kölvit, katsokaa peiliin ja syyttäkää itseänne siinä vaiheessa, kun vuosien päästä tarvotte kersojenne kanssa umpihangessa kylmänkalseaan terveyskeskukseen hakemaan hoitoa, jonka saaminen on kuin lottoarvonta ilman lisänumeroita, Nieminen mesosi ja lähti.

Hiljaisuus laskeutui kahvikoppiin, kunnes joku keksi varovasti kysyä, onko Nieminen soteuudistuksen puolesta vai sitä vastaan.

– Sen mielipide ja kanta asiaan on yhtä hämärän peitossa kuin itse uudistuskin, tänään tätä ja huomenna tuota. Kinata Nieminen haluaa. Tässä onkin ollut seesteistä jo kotvan aikaa, presidentinvaaleista asti, Sievänen vastasi.

* * *

Kun poliittinen provokaattorimme oli poissa, palasimme tärkeämpään ja jo esillä olleeseen asiaan eli jääkiekkoon. Sovimme, että viimeistään alkuviikolla järjestämme vedonlyönnin Liigan mestarista.

Pääsimme myös panoksesta sopuun ilman äänestystä. Se on perinteinen puolen litran Kossu ilman ensimmäistäkään Altian osaketta.