Insinööri-lehti

Aika on suhteellinen käsite

Eduskunnan päätöksentekomekanismeja on tavallisen kansalaisen vaikea ymmärtää. Otetaan nyt esimerkiksi tämä sote-uudistus. Sote tarkoittanee yritystä uudistaa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakennetta, kenties myös päätöksentekoa, rahoitusta ja palvelujen tuottamista. Tai jotakin sen suuntaista.

Asiasta on puhuttu koko vaalikauden aikana niin paljon ja niin sekavia, että Sieväsen on pakko myöntää, että kärryiltä on pudottu jo ajat sitten. Mutta palaveria on pidetty ja paljon, aikaa, rahaa, kahvia ja tupakkia on kulunut.

Ja niitähän riittää, paitsi aikaa. Vaalikauden loppu painoi päälle eikä sotea kuulunut. Kun vielä peruslakivaliokunta meni ja torppasi esityksen perustuslain vastaisena, koko uudistus näytti siirtyvän hamaan tulevaisuuteen.

***

Mutta ei hätää, apuun riensi eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta. Valiokunta antoi ymmärtää, että pakkohan näin tärkeä asia on maaliin saattaa. Valiokunta istui kokouksissaan yömyöhään kuin työmarkkinaneuvottelijat konsanaan ja niin kävi, että perustuslakivaliokunta saa uuden esityksen arvioitavakseen.

Aika näyttää, syntyykö sote ennen vaaleja vai ei. Kuten jo edellä tuli mainittua, Sievänen ei uudistuksesta ja etenkään korjatun esityksen sisällöstä paljon tiedä, mutta pakko sanoa, että lopun kiire Sievästä hieman askarruttaa.

Mielessä on parikin aiheeseen liittyvää vanhan kansan viisautta kiireestä ja pimeyden tunteina tehdystä työstä. Jälkimmäiseen liittyvät valkeus ja nauru, edelliseen sanontaan lapset. Mutta ei niistä sen enempää.

***

Hiihdon MM-kisoista ei työpaikalla ole isommin puhuttu. Ei ole juuri ollut aihettakaan, paitsi norjalaisten konttaaminen muutamilla kisamatkoilla. On se merkillistä, miten norjalaisten epäonnistumiset lievittävät tuskaa suomalaisten heikosta menestyksestä.

Sellaisen päätelmän suomalaisesta hiihtourheilusta teimme, että Suomen hiihtoliitto taitaa olla miehitetty hitaudestaan kuuluilla hämäläisillä. Liitto nimittäin ilmoitti aloittavansa luisteluhiihtoprojektin, koska suomalaiset ovat pudonneet luisteluhiihdossa kansainvälisen kärjen vauhdista, tai ainakin tasomme on äärimmäisen kapea.

– Ongelma on korjattava heti, muuten maastohiihtomme kokonaisvaltaisen tason nosto on utopiaa. Tämän vuoksi alamme satsata erittäin voimakkaasti luisteluhiihtoon, SHL:n puheenjohtaja Jukka-Pekka Vuori ilmoittaa.

***

Työmaakopilla totesimme, että olisihan sitä tuossa ollut asiaa ajatella jo aiemmin. Eihän siitä ole kuin 33 vuotta, kun amerikkalainen Bill Koch järisytti hiihtomaailmaa Oslon MM-hiihdoissa omintakeisella luistelupotkullaan.

Tyyli todettiin heti perin rumaksi, joidenkin mielestä suorastaan vastenmieliseksi. Samalla oli pakko myöntää, että luisteluhiihto on klassisen kaunista perinteistä tyyliä nopeampi tapa liikkua suksilla.

Eihän siitä mitään pysyvää pitänyt syntyä, tyylin leviämistä yritettiin estääkin muun muassa kaventamalla latu-uria aidoilla, mutta niin vain kävi, että muutaman vuoden kuluttua hiihtokisoja käytiin kahdella eri hiihtotavalla.

Kolme vuosikymmentä on hiihdelty, ja nyt suomalaiset hiihtoherrat ilmeisesti tajuavat, että meillä on liian pitkään uskottu perinteisen tyylin mitaleita tuovaan voimaan. No, parempi myöhään kuin ei milloinkaan.