Viikonvaihteessa Seinäjoella pidetty Insinööriliiton kevätedustajakokous oli monessa suhteessa erikoinen. Kokous oli siirretty koronan takia keväästä syksyyn.
Koronan vaikutukset näkyivät myös kokouspaikalla. Väki oli jaettu kahteen eri tilaan, osallistujilla näkyi maskeja kasvoillaan ja turvavälit olivat pikemminkin sääntö kuin poikkeus.
Kokouksen asialista oli myös poikkeuksellisen painava. Edustajakokous sai sääntömääräisten asioiden käsittelyn lisäksi muun muassa selvityksen liiton viisivuotisstrategian ja yhteiskuntavaikuttamisen projektin etenemisestä.
Askel kerrallaan eteenpäin
Strategian ja yhteiskuntavaikuttamisen osalta Seinäjoki Areenalla olivat äänessä yksiköiden johtajat, joiden sanomaa puheenjohtaja Samu Salo tarvittaessa täydensi. Esitykset kirvoittivat kokousedustajilta muutamia tarkentavia kysymyksiä.
Päällisin puolin syntyi vaikutelma, että edustajakokous oli tyytyväinen kuulemaansa. Strategian toteuttaminen on radallaan, mutta sitä on tarpeen mukaan pantava osiin ja hoidettava pala kerrallaan.
Edunvalvontajohtaja Petteri Oksa kävi läpi yhteiskuntavaikuttamisen projektia. Kesän aikana Insinööriliittoa on tehty tunnetuksi muun muassa tienvarsimainoksilla ja laajalla radiokampanjalla.
Oksan mukaan liiton tunnettavuuden parantaminen on pohjatyötä, jonka päälle voi rakentaa entistä parempaa ja jäsenten kannalta tuloksellisempaa vaikuttamista ja edunvalvontaa.
Äänestyksiä lipuilla ja sähköisesti
Edustajakokousedustajat pääsivät myös äänestämään. Edustajakokouksen puheenjohtajan kahdelle paikalle oli kolme ehdokasta, joista valituksi tulivat Panu Pankakari ja Ari Koskelin.
Edustajakokous päätti säilyttää vaalivaliokunnan äänestyksen jälkeen. Sen jäsenistä äänestettiin yksityisen sektorin ja opiskelijoiden osalta. Valituiksi tulivat Hanne Vähäkuopus ja Timo Torvela (yksityinen sektori) ja Tuomas Saarnilahti (opiskelijat).
Insinööriopiskelijat vaihtoivat edustajansa Insinööriliiton hallituksessa. Jyri Laitamaa ja hänen varajäsenensä Sebastian Preussner jättivät paikkansa. Heidän tilalleen IL:n hallitukseen tulevat Teemu Rajala varajäsenenään Tuomo Hartikainen.
Sunnuntaina edustajakokouksessa kokeiltiin myös sähköistä äänestämistä. Insinööri ei olisi insinööri, jos osa kokousedustajista ei olisi ryhtynyt kehittämään käytössä ollut puhelinäänestystä vieläkin paremmaksi.
Lyhyen kehitystyön jälkeen äänestys suoritettiin. Kokousedustajien selvä enemmistö oli sitä mieltä, että edessä olevasta päivästä tulisi vielä hyvä.
Teksti ja kuvat: Jari Rauhamäki